PAKRAC: Ove subote sajam ‘Slavonski Banovac’. Evo što vas sve očekuje…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pakrac će u ovu subotu 15. listopada biti sajmeno, kontinentalno središte Hrvatske zahvaljujući 13. po redu sajmu „Slavonski banovac“ kojeg i ove godine organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Sajam će biti održan na otvorenom, u Ulici Matice hrvatske i na prostoru oko Tržnice Pakrac te na središnjem gradskom trgu bana Jelačića, a i ove godine ima međunarodni karakter jer su svoje sudjelovanje najavili gosti iz Bosne i Hercegovine.

Na sajmu će se već od 10 sati sa svojim proizvodima i uslugama predstaviti 80 izlagača iz Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Zadarsko-kninske, Požeško-slavonske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Na Trgu sadržaji za djecu

Središnji gradski trg bana Jelačića u subotu će biti omiljeno odredište djece i mladih za koje su pripremljeni brojni zanimljivi, zabavni i edukativni sadržaji.

Od 11 sati započinje „Dječje prijepodne“ u sklopu kojega će Gradska knjižnica i Muzej Grada Pakraca upriličiti „Dječji kutak“ s knjižnicu na otvorenom, nekoliko zanimljivih radionica te igraonicom.

U isto vrijeme i na istom mjestu po prvi puta na Sajmu djeca će se moći zabaviti kroz aktivnosti u sklopu programa „Dobrodošli u Ježevu kućicu“. Aktivnosti će biti provedene u improviziranoj kućici u kojoj će animator sa djecom izrađivati crteže, bojati i izrađivati likove od sakupljenoga iz prirode. Djecu čeka i „Pričaonica kod ježa“ u kojoj će voditelj djeci pričati zabavne i zanimljive priče kako bi se kod djece potaknula ljubav prema knjizi i čitanju. U 14 sati će biti upriličeni i „Festival u Ježevoj kućici“ uz ples, pjesmu i zabavu za djecu, a odabrati će se i najbolji crtež koji će kasnije biti korišten kao motiv za izradu podloška/bojanke koja će biti podijeljena lokalni restoranima i kafićima.
Ovaj projekt provodi Grad Pakrac u partnerstvu sa Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, a financiran je od strane Ministarstva kulture i medija.

Uz sve navedeno, na trgu će biti i zabavni luna park sa brojnim sadržajima za djecu.

Bogati srednjovjekovni sadržaji

Posebnost sajma „Slavonski banovac“ su i srednjovjekovni sadržaji koji će ove godine biti posebno sadržajni i to zahvaljujući sudjelovanju povijesnih udruga Vitezovi Kraljevskog grada Jajca (BiH), Red vitezova Ružica grada iz Orahovice, Streličari Krvavog mosta i Zrinska garda iz Zagreba, Koprivnički mušketiri i haramije te lokalni Red vitezova Slavonskog banovca i Povijesno društvo Pakrac-Lipik koje će se i ove godine predstaviti s gastro sadržajima „Kod veprove glave“.
Sudionici povijesnog dijela programa Sajma će u 12 sati održati mimohod ulicama Pakraca, kroz gradsku šetnicu, preko glavnog trga do prostora pored tržnice na kojem će za posjetitelje tijekom cijelog dana održati prikaz života iz tog vremena uz školu mačevanja, prezentaciju srednjovjekovnog oružja uz neizostavno kovanje novca Banovca po kojem ovaj Sajam i nosi ime.
Streličari će od 15 do 17 sati održati i streličarski turnir, a središnji srednjovjekovni događaj će biti tradicionalna Bitka za kovnicu novca koje je zakazana za 18 sati, nakon koje slijedi atraktivni fire show.

Svečanost otvorenja sajma će u Velikom šatoru biti održana u 13 sati uz kulturno-umjetnički program na kojem će nastupiti Osnovna glazbena škola Pakrac, Dječji vrtić „Maslačak“, Pakrac, „Češka beseda“ iz Prekopakre te Osnovna škola braća Radić Pakrac. Svečanost otvorenja će voditi posebna gošća ovogodišnjeg Sajma Doris Pinčić, poznato medijsko lice koja će tijekom dana sudjelovati i u ostalim sadržajima.

Na Grahfestu 80 ekipa

U 15 sati započinje 7. Grahfest – natjecanje u kuhanju graha na kojem će sudjelovati 80 ekipa iz cijele Hrvatske. Kuhanje graha će trajati do 18 sati kada ekipe svoja jela predaju na ocjenjivanje, a proglašenje najboljih najavljeno je za 20 sati. Organizator za ekipe osigurava grah, suho meso, kruh, pregaču, stoli i 20 porcija. Najbolji kuhari graha će biti nagrađen dvodnevnim odmorom za 8 osoba u kući za odmor „Luka“ u naselju Blaževci u Gorskom kotaru, nagrada za 2. mjesto je 5 ulaznica u vodeni park u Krapinskim toplicama te 10-litarski kotlić sa stalkom, a nagrada za 3. mjesto je kotlić.
U sklopu proglašenja pobjednika Grahfesta, organizator će nagraditi i najuređeniji štand Sajma.
Prepoznatljivost sajma „Slavonski banovac“ svakako je i vrlo bogata gastro ponuda, a kao i ranijih godina, i ove će se sa svojim autohtonim delicijama predstaviti pripadnici Talijanske, Češke i Srpske nacionalne manjine koje žive na ovom području.
Posjetitelji će moći uživati u delicijama iz cijele Hrvatske i to zahvaljujući Eno–gastro prezentaciji udruženja obrtnika koja se tradicionalno održava u sklopu Grahfesta. Tako u subotu u Pakrac dolaze gosti-obrtnici iz Imotskog, Trogira, Kaštela, Vrgorca, Metkovića, Novog Vinodolskog, Vrbovskog, Crikvenice, Karlovca, Duge Rese, Stubičkih toplica, Novog Marofa, Krapinskih toplica, Ludbrega, Zagreba, Petrinje, Siska, Vukovara, Požege, Bjelovara, Daruvara i Garešnice.
Gastro ponudu će obogatiti i hrvatski branitelji Pakraca i Lipika te njihovi prijatelji i suborci, hrvatski branitelji iz Kaštela koji će pripremati brudet od hobotnice i druge ukusne, morske specijalitete.

Koncert grupe „Pravila igre“

Središnji koncert ovogodišnjeg Sajma će od 21 sat u velikom šatoru održati grupa „Pravila igre“.

Treba dodati da će dio ponude Sajma biti i Muzej vojne i ratne povijesti koji će za posjetitelje biti otvoren od 10 do 15 sati.
Sve dodatne informacije vezane uz ovogodišnji sajam „Slavonski banovac“ pratite na društvenim mrežama Slavonski banovac | Facebook i Visit Pakrac-Turistička zajednica Grada Pakraca | Facebook te na stranici www.pakrac.hr


PODIJELI S PRIJATELJIMA!