Ovoga vikenda uskočite u pakrački vremeplov za srednji vijek

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pakrac će u ovu subotu 15. listopada biti sajmeno, kontinentalno središte Hrvatske zahvaljujući 13. po redu sajmu „Slavonski banovac“ kojeg i ove godine organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Posebnost sajma „Slavonski banovac“ koji će u subotu 15. listopada biti održan u Pakracu su i srednjovjekovni sadržaji koji će ove godine biti posebno sadržajni.

Na Sajmu će se predstaviti povijesne udruge i to Vitezovi Kraljevskog grada Jajca (BiH), Red vitezova Ružica grada iz Orahovice, Streličari Krvavog mosta i Zrinska garda iz Zagreba, Koprivnički mušketiri i haramije te lokalni Red vitezova Slavonskog banovca i Povijesno društvo Pakrac-Lipik.

Sudionici povijesnog dijela programa će u 12 sati održati mimohod ulicama Pakraca, kroz gradsku šetnicu, preko glavnog trga do prostora pored tržnice na kojem će za posjetitelje tijekom cijelog dana održati prikaz života iz tog vremena uz školu mačevanja, prezentaciju srednjovjekovnog oružja uz neizostavno kovanje novca Banovca po kojem ovaj Sajam i nosi ime.

Streličari će od 15 do 17 sati održati i streličarski turnir, a središnji srednjovjekovni događaj će biti tradicionalna Bitka za kovnicu novca koje je zakazana za 18 sati, nakon koje slijedi atraktivni fire show.

Kao i ranijih godina, i na ovogodišnjem Sajmu će se predstaviti članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik s gastro sadržajima „Kod veprove glave“. Ove godine na meniju će biti Hajdučki ćevap, Viteški medaljoni, Šaran na rašljama, Slavonska krvavica i Veprove rolice, juhu od gljiva, knedle, krumpir ispod peke, dinstani kupus, saganliju i kolače.

Podjela obroka kreće od 12 sati, a van jelovnika će se naći pilići i zec na ražnju, kmetska kaša i palačinke sa čili pekmezom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!