Predstavljen masterplan prometa, ovo su glavni pravci u BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Masterplan prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije vrijedan 6, 8 milijuna kuna čiju je izradu Europska unija financirala s bespovratnim iznosom od 5,78 milijuna kuna, uz dodatnih 510 tisuća kuna Ministarstva regionalnog razvoja predstavljen je danas u HGK Bjelovar.

Masterplan prometa podloga je za postizanje učinkovitog i održivog prometnog sustava sukladno potrebama gospodarstva i stanovnika koji integrira dugoročna razvojna promišljanja te omogućuje donositeljima politika transparentne i pravovaljane informacije za odluke o ulaganjima u prometu, čulo se na predstavljanju projekta.

U Masterplanu prometa među ostalim stoji da su prometno najznačajniji pravci za Bjelovarsko-bilogorsku županiju smjerovi od Bjelovara prema Zagrebu i Sisku, Varaždina do Bjelovara, od Bjelovara preko Daruvara i Pakraca do Okučana te od Republike Mađarske preko Virovitice i Đurđevca do Bjelovara.

Promet je uglavnom koncentriran oko gradskih središta Bjelovara, Daruvara, Čazme, Grubišnog Polja i Garešnice, a ukupna dužina postojeće cestovne mreže razvrstanih cesta, državne, županijske i lokalne ceste prema podacima iz 2018. godine iznosi 1.181 kilometar.

Prometno-geografski položaj županije relativno je povoljan jer omogućava pristup trasama prometnih pravaca za povezivanje zemalja istočne Europe i Bliskog istoka sa zemljama zapadne i srednje Europe, iako oni ne prolaze prostorom županije.
„Masterplan je strateški dokument koji nam je iznimno bitan kako bismo mogli aplicirati na domaće i EU fondove. Cesta znači život i zbog toga me uvijek veseli činjenica da prvi kilometri brze ceste dolaze u našu županiju. Riječ je o dovršetku brze ceste do Bjelovara. Ono što nas iznimno veseli, a imamo punu podršku Vlade u tome, je njezin nastavak kroz polovinu naše županije. Sve će to doprinijeti kako jačanju gospodarstva tako i turizma. I što je najbitnije to će doprinijeti ostanku mladih u našoj županiji. Zbog toga nam je ovaj strateški dokument u kojem je struka rekla svoje, a sve u korist sigurnosti prometa, ali i podizanja kvalitete prometnica na području županije, jako važan. Želim da nam taj dokument bude bitan papir u postizanju što kvalitetnijeg i što funkcionalnijeg prometnog sustava naše županije” istaknuo je na predstavljanju župan Marko Marušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!