Upozorenje iz policije: Prije nego što upalite peći, provjerite dimnjake i izbjegnite tragedije!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dolaskom hladnijih dana s nižim temperaturama započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od moguće pojave požara, eksplozije i trovanja ugljičnim monoksidom (CO). Iz Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske zato podsjećaju na neke jednostavne provjere kako bi i ova zima prošle bez nekih poteškoća.

Prije nego se sezona grijanja zahukta, potrebno je plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirati i to od ovlaštenih stručnih servisera jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva. Poželjni je da preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi rajonski dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba, a savjet dimnjačara treba provesti bez odlaganja. Iz policije poručuju da poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, te redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice.

Uz to, potrebno je provjeriti da li je dimnjak Vašeg ložišta oštećen, odnosno ima li građevinska oštećenja i da li je sam dimnjak izveden građevinski ispravno, kao i da li u blizini otvora za čišćenje dimnjaka ima gorivog materijala. Paziti treba da se pepeo iz ložišta ne odlaže u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala i da se ne odlažite na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal.

Kada su električne grijalice u pitanju, kao i žarulje koje se koriste za zagrijavanje prostora, treba paziti da su dovoljno udaljene od zapaljivih materijala. Također, sav zapaljiv materijal treba biti maknut i iz kotlovnice. U prostorijama u kojima se upotrebljavaju plinska trošila mora biti izvedena ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese.

Provjeriti treba i da li ste eventualnu rekonstrukciju ili dogradnju plinskih instalacija prijavili ovlaštenom distributeru plina i rajonskom dimnjačaru, kao i da li se plinske boce nalaze u blizini izvora topline poput peći na kruta goriva, radijatora i slično.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!