U kreiranju proračuna u Pakracu sudjeluju i građani. Što su predložili?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – Uistinu otvoren proračun je proračun u kojem građani ne samo da znaju na što se troši njihov novac, već mogu i sami sudjelovati i odlučiti na što će koja proračunska kuna otići. Upravo je to svojim građanima omogućio Pakrac koji je u suradnji s Udrugom gradova proveo pilot projekt Zajedničko planiranje proračuna u kojem je Pakračane pozvao da šalju prijedloge malih komunalnih akcija koje će se uvrstiti u proračun sljedeće godine. Odazivom je zadovoljna gradonačelnica Anamarija Blažević.

-Bilo je 18 prijava, ali je u nekim prijavama bilo predloženo više komunalnih akcija. Od planiranih pola milijuna kuna će prema prijedlozima građana biti iskorišteno više od 460 tisuća – navodi Blažević.

Od tih 18 prijedloga najviše ih se odnosi na ulicu Kalvarija i Aleju kestenova, ali pristizali su iz gotovo svih pakračkih naselja. Pakračani su pri tome shvatili ideju projekta i uglavnom predlagali uistinu male komunalne akcije poput sadnje stabala ili sanacije košarkaškog igrališta.

-Tražilo se postavljanje dodatnih sprava na dječja igrališta, ograđivanje groblja žicom, postavljanje peći za grijanje u društvenom domu. Neke veći projekti su odbijeni, ali smo to stavili u razmatranje za neke kapitalne investicije u sljedećim godinama – kaže Blažević.

Njihov se glas dakle čuo, a čut će se i dalje jer će Pakrac praksu uključivanja građana u planiranje proračuna nastaviti jer je to i dobar način za rješavanje građanima bitnih problema za koje u gradskoj upravi možda ni ne znaju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!