Mladi sve više padaju u depresiju i eksperimentiraju s drogama. Evo kako Županijski zavod za zdravstvo misli poboljšati situaciju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas nije lako biti mlad – očekivanja odraslih, vršnjački pritisak, izazovi koji dolaze s modernim tehnologijama, nove droge, videoigre, kladionice. Sve su to izazovi i problemi s kojima se mladi suočavaju, a koji su dodatno pogoršani pandemijom jer stresne situacije su uvijek okidač.

-Nemamo konkretan podatak koliko djece ima problema, ali vidimo po savjetovalištu i razgovoru sa školama da je to povećan broj i psihičkih poremećaja iz kruga anksiozno-depresivnih poremećaja i poremećaja ovisnosti, a ono što je problem je što djeca u sve mlađoj životnoj dobi kreću s eksperimentiranjem sa sredstvima ovisnosti – upozorava subspecijalistica socijalne psihijatrije Iva Manestar.

Upravo se prevencijom ovisnosti i psihičkim zdravljem od 2014. bavi projekt “Budi svoj” županijskog Zavoda za javno zdravstvo. U njega je uključeno 8 vrtića i svih 13 srednjih škola, uključujući roditelje, odgojitelje i nastavnike, a želja je uključiti i osnovne škole. Nakon pandemije kada su se aktivnosti provodile online, sada se napokon vraćaju u fizički oblik kroz interaktivne radionice i fokus grupe. Dosadašnja praksa je pokazala da srednjoškolce takve teme zanimaju i da vape za tim da se njihov glas čuje.

-Ono što predlažu je prilika da razgovaraju s odraslima, žale što je premalo stručnih suradnika i prostora u školama, ali i u gradu i županiji je premalo mjesta na kojima bi se mladi mogli družiti i gdje bi im se mogla pružiti stručna podrška i pomoć – navodi predsjednica udruge Budem koja je partner na projektu, pedagoginja Ornela Malogorski.

Preventivni program ‘Budi svoj’ stoga ima podršku Županije, naglašava župan Marko Marušić.

-Naša djeca su suočena s različitim načinima privlačenja pozornosti na sebe, ponekad i s prevelikim očekivanjima okoline. To je zbunjujuće za djecu i nije dobro kada ona nemaju s kime razgovarati o tome – napominje Marušić.

Zbog toga je važno da djeca i mladi znaju da nisu sami i da se imaju kome obratiti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!