Dario Hrebak (HSLS): Solari su nam ogroman potencijal, uz milijardu kuna iz proračuna možemo napraviti ovo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Saborski zastupnik Dario Hrebak (HSLS) zauzeo se u četvrtak da u sljedećih godinu ili dvije Hrvatska ide intenzivnije u energetsku tranziciju, prema ugradnji solara i da se za to u proračunu za iduću godinu osigura milijarda kuna.

Država treba građane financijski stimulirati da postavljaju solare na kuće, to je jedna od mogućnosti za stabiliziranje energetskog sustava i smanjivanje naše ovisnosti o plinu, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu.

Kaže da je mini-solarne elektrane moguće postaviti na nekoliko stotina tisuća kuća diljem Hrvatske.

To bi, dodaje, bio ogroman potencijal za proizvodnju električne energije, no da bi se to postiglo, država treba naći rješenje za financiranje jer građani nemaju sredstva za ulaganje koje bi im se vratilo nakon nekih osam godina.

Hrebak ističe višestruku korist od takvog postupka: riješilo bi se pitanje energetske tranzicije, otvorio određeni broj radnih mjesta u idućih nekoliko godina. No, da bi se sve to odradilo, treba već sada pripremati obrazovni sustav, te omogućiti da procesi za dobivanje papirilogije budu jednostavniji i kraći.

Kujundžić: Sramotan položaj auto-škola i instruktora

Zastupnik Ante Kujundžić (Most) ustvrdio je kako je položaj auto-škola i instruktora više nego sramotan. Za minimalnu isplativost, cijena ispita za B kategoriju je 6. 500 kuna, no na akcijskim cijenama nudi se i za 3.100 kuna, upozorio je zastupnik, pitajući se za koliko radi instruktor u takvoj školi?

Navodi i kako je ‘guglanjem’ vlasnika auto-škola vidljivo da se bave i nizom drugih djelatnosti, pa minus iz škole krpaju viškom iz građevine.

To za cilj ima zatvaranje konkurencije, kaže Kujundžić i navodi kako je od Siniše Hajdaša Dončića (predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost) zatražio da upriliči tematsku sjednicu Odbora da se vidi kako stati na kraj nepoštenoj praksi.    (Hina)

Foto: fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!