Vijećnici raspravljali o komunalnoj problematici, a usvojili i rebalans proračuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Deveta sjednica pakračkog Gradskog vijeća održana je 8. studenog tijekom kasnih poslijepodnevnih sati, a započela je aktualnim satom tijekom kojeg su vijećnici postavljali pitanja gradonačelnici Anamariji Blažević te predstavnicima gradskih stručnih službi.

Tako je gradski vijećnik Mihael Andrijanić (HDZ) pitao hoće li biti isplate božićnica umirovljenicima i kolike će one biti. Gradonačelnica je odgovorila kako će biti isplaćene kao i prošle godine u istom iznosu.

Tomislava Novinca (HDZ) je interesirala cijena novih sadnica, ali i generalno stanje zelenila nakon projekta aglomeracije. Pročelnik za graditeljstvo Marijan Malogorski je rekao kako će 100 sadnica posaditi Gorenjska gradbena družba d.d. u sklopu aglomeracijskog projekta duž Strossmayerove, Tomislavove i Gundulićeve ulice. U tijeku je i druga faza uređenja Ulice Alojzije Janković, a u planu je i daljnje ozelenjivanje pri čemu će Grad Pakrac posaditi 200 stabala visokih do 4 metra te opsega 20-25 cm. Stabla će biti uvezena iz Nizozemske i Belgije, a cijena jednog stabla varira između 2 do 3 tisuće kuna. Tu se nadovezala gradonačelnica ustvrdivši kako je svojevremeno jedna tvrtka radila cjelokupnu analizu tla pri čemu je rečeno koje sadnice treba saditi u skladu s provedenom analizom.

Vijećnica Tamara Vujanić (SDP) upitala je o Presoflex gradnji koja je izvođač radova na Spahijskom podrumu i koja je u predstečajnom postupku pa ju je zanimalo hoće li ti radovi biti dovršeni u roku. Gradonačelnica Blažević je kazala kako su radovi nastavljeni usprkos tome te da produžetak radova može biti najkasnije do kraja 2023. godine.

Što je Grad učinio kako bi spriječio navodno zatvaranje više škole u Pakracu, bilo je drugo pitanje vijećnice Vujanić. Gradonačelnica je odgovorila kako pakrački dislocirani stručni studij nije zatvoren već je problem broj studenata u Zagrebu zbog čega su ondje „povučeni“ pakrački studenti kako bi se  zatvaranje škole izbjeglo. Dodatna komplikacija leži i u tome što se dio praktične nastave ne može izvoditi u lokalnim zdravstvenim ustanovama, međutim dopusnica resornog ministarstva za studij još postoji te je gradonačelnica pozvala kadar pakračko – lipičkog – daruvarskog područja koji se mogu uključiti kao predavači da se jave u Gradsku upravu.

Zorana Krejčija (SDP) je zanimala i sudbina hotela u Pakracu, a tom mu je prilikom rečeno kako u hotelu ima gostiju, kao i nekih najava novih posjetitelja, međutim novi zakup kao eventualno dugoročno rješenje očekuje se na proljeće. Krejči je upitao i za novosti u vezi vodomata, na što je rečeno kako će dobiti pisani odgovor.

Nada Todorović (SDSS) je zamolila Gradsku upravu da uputi Hrvatskim vodama zamolbu za izgradnju dva mostića u Branešcima za prilaz lokalnim grobljima, a Katarina Lahovsky Kobetić je ukazala da na RKT groblju nema spremnika za odvojeno sakupljanje papira i plastike, što će biti proslijeđeno Komunalcu. Vijećnicu je zanimalo i za kad je predviđen kraj radova u Ulici Alojzije Janković, a pročelnik Malogorski je rekao da je rok 16. studeni.

Mile Vujić (SDP) se na kraju osvrnuo na aglomeracijske radove te hoće li se sve završiti do krajnjeg roka i do kad bi trebalo biti gotovo priključenje svih domaćinstava na kanalizaciju. Aglomeracija treba završiti 21. prosinca, a priključivanje domaćinstava je u ingerenciji tvrtke Vode Lipik.

U nastavku sjednice, uz nekoliko točaka tehničke prirode, s pohvalom je prihvaćeno prošlogodišnje izvješće o radu Osnovne glazbene škole Pakrac, kao i ono o radu LRA Poduzetnički centar Pakrac. (mk)

Što se tiče usvojenog Prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Pakraca za 2022. godinu, odnosno rebalansa, istaknuto je kako ukupni prihodi i primici u izmjenama i dopunama Proračuna Grada Pakraca za 2022. godinu iznose 77.513.937,00 kuna u odnosu na planirane prihode i primitke u iznosu od 69.791.665,00 kuna što je 11,1% više u odnosu na plan. Ukupni rashodi i izdaci Proračuna iznose 77.813.937,00 kuna, u odnosu na planirane rashode i izdatke u iznosu od 70.791.665,00 kuna što je 9,9% više u odnosu na plan. (mk)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!