Gotovo sto korisnika s područja općine Rovišće s radošću dočekalo nastavak projekta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – Na području općine Rovišće nastavlja se hvalevrijedan projekt Zaželi – program zapošljavanja žena i to pod nazivom Zaželi „DA želim posao II“. Ugovor je potpisan u rujnu ove godine, a projekt traje do travnja sljedeće godine. Iako je ukupno trajanje osam mjeseci, zaposlene žene korisnicima će pomagati šest mjeseci. Projekt je u potpunosti financiran iz EU sredstava, točnije iz Europskog socijalnog fonda, a za cilj ima unaprijediti radni potencijal žena s nižom stručnom spremom. Ukupna vrijednost projekta je 741 tisuću i 600 kuna.

– Projekt nije bitan samo zbog zapošljavanja žena već se radi o široj koristi odnosno na radost je svih starijih i nemoćnih korisnika koje će dobiti potrebnu pomoć. Osim razlike što žene ovoga puta rade šest mjeseci, sada svaka na brizi ima šest korisnika. To znači da njih ukupno 15 brine o minimalno 90 korisnika. Partneri u projektu su Centar za socijalnu skrb Bjelovar i HZZ, Područni ured Bjelovar – navela je na današnjoj početnoj konferenciji Tanja Ratković, voditeljica projekta.

Treba napomenuti da su, kao i do sada, u sklopu projekta osigurane osnovne higijenske potrepštine koje će se korisnicima dijeliti svaki mjesec.

– Što se tiče zaposlenih žena, omogućena im je oprema i svi potrebni uvjeti za rad. Primjerice, tu su majice, jakne i dnevnici rada – dodaje.

Jedna od osnovnih namjena projekta je i podići svijest javnosti o problemima dugotrajne nezaposlenosti te opasnostima od socijalne isključenosti, pogotovo žena starijih od 50 godina.

– Žao mi je što projekt traje samo šest mjeseci jer ipak ima sve starije populacije kojoj je potrebna pomoć. Zato se nadamo da će se projekt nastaviti i u budućnosti jer svakodnevno vidimo da je pomoć neophodna. Projekt Zaželi starijima omogućava da što duže ostanu u svojim kućama jer svi dobro znaju da im je kod kuće najljepše – rekla je Danijela Popović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar.

Da se kroz prijašnje godine projekt Zaželi pokazao vrlo uspješnim, potvrdila je Andrea Bilandžija ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

– Projekt se pokazao vrlo uspješnim i nenadomjestivim u manjim lokalnim zajednicama. Prije svega zbog zapošljavanja žena starijih od 50 godina te njihovo uključivanje u tržište rada i nakon prestanka provedbe projekta. Također, važno je istaknuti pomoć starijim i nemoćnim osobama te poboljšanje njihove kvalitete života. Pokretanje treće faze dokazuje kako projekt donosi višestruke ciljeve – rekla je Bilandžija.

Zadovoljstvo zbog nastavka projekta izrazio je i načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

– Siguran sam da će zaposlene žene znati raditi svoj posao vrlo kvalitetno na zadovoljstvo korisnika kojima je pomoć prijeko potrebna. Znam nekada razgovarati s korisnicima i njima žene doista znače i određenu psihološku pripomoć. Često je razgovor i važniji od fizičke pomoći ili dostave potrepština. Sve u svemu drago mi je što se projekt nastavlja, velika zahvala svima koji sudjeluju. Nadam se da će projekt dati rezultate i pomoći – zaključio je načelnik.  

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!