Kao nikada do sada: Dan u zgradi Županije započeo pjesmom i plesom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Veselo je bilo jutros u zgradi Bjelovarsko-bilogorske županije. „Krivci” za to su KUD Graničar iz Čazme i Kulturno-umjetnička udruga Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače koji su prezentirali dio svog repertoara. Naime, župan Marko Marušić primio je predstavnike Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije koje su postigle najbolje rezultate na županijskim smotrama i sudjelovale na državnima. Riječ je o predstavnicima Bjelovarskog kazališta, skupine Vox feminae, KUD-a Sloga iz Miklouša, FA Zdenac iz Garešnice, KUU Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače, KUD-a Graničar iz Čazme, KUD-a Palična iz Severina i KUD-a Bjelovar.

– Ne sjećam se kada je u ovoj zgradi bilo ovako veselo kao danas. Hvala svima vama koji njegujete hrvatsku baštinu. Vi ste čuvari naše tradicije. Izuzetno mi je drago da su vaša društva spoj iskustva i mladosti koja će osigurati budućnost i kroz svoju ljubav prema baštini i dalje prezentirati ljepote naše županije – kazao je župan Marko Marušić na prijamu. Ponos na rad svoje udruge nije krila Branka Novaković, voditeljica KUU Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače, istaknuvši kako su iza njih stotine nastupa u Hrvatskoj, ali i inozemstvu.

– Svi ti nastupi ne bi bili mogući da nas nisu pratili Županija, Ministarstvo kulture i lokalna samouprava. Među brojnim nastupima bih svakako istaknula onaj iz 1992. godine kada smo nastupili za 105. brigadu, kao i nastup na prisezi dr. Franje Tuđmana, a bili smo i domaćini prve županijske smotre davne 1998. godine u Novoj Rači – kazala je Novaković. Brojni nastupi su i iza KUD-a Graničar iz Čazme koji broji šest različitih sekcija, a čija je tradicija duga čak 105 godina.

-Naši tamburaši su nedavno osvojili treće mjesto u državi u Dugom Selu što je sjajan uspjeh ako znamo da drugi tamburaši imaju i po 20 godina iskustva dok naši nemaju ni 20 godina života. Uspjeh je još već ako znamo da naša županija nije imala predstavnike na ovom natjecanju zadnjih deset godina. Također, ove godine smo bili domaćini dječje smotre folklora, a predstavljali smo našu županiju na Vinkovačkim jesenima. Čuvamo hrvatsku tradiciju, ljepotu riječi, pjesme, nota, sviranja, plesanja – istaknula je Dušica Vunić iz čazmanskog KUD-a Graničar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!