U županiji imamo 5500 korisnika obiteljskih mirovina, evo koje novosti ih čekaju nagodinu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nova godina donosi i novi model obiteljskih mirovina. Zakonske promjene na području naše županije utjecat će na nekoliko tisuća umirovljenika, a koliko će točno korisnika obiteljskih mirovina biti nakon 1. siječnja, u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u ovom trenutku ne mogu predvidjeti. Ono što se zna je da u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, prema podatcima za listopad 2022., bilo gotovo 5500 korisnika obiteljske mirovine.

Velika novost novog modela da je da će po prvi put udovice i udovci moći zadržati svoju mirovinu i naslijediti dio mirovine pokojnog bračnog druga, a obiteljske mirovine rast će 10 posto. Obiteljska mirovina iznosit će 77 posto od mirovine preminulog, umjesto dosadašnjih 70 posto. Umirovljenik će moći birati povoljniju opciju. S jedne strane je obiteljska mirovina, odnosno 77 posto mirovine preminulog partnera, a s druge strane je opcija zadržavanja svoje mirovine te uz dodatak dijela mirovine preminulog partnera. Koja opcija je u pojedinom slučaju povoljnija, nakon Nove godine svaki umirovljenik će moći provjeriti na Mirovinskom.

Kako pojašnjavaju iz HZMO, da bi korisnik mogao ostvariti pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine potrebno je da su mu priznata oba prava, odnosno pravo na osobnu mirovinu – starosnu, prijevremenu starosnu ili invalidsku mirovinu i pravo na obiteljsku mirovinu.

– Postupak za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja pokreće se na zahtjev osiguranika. Podnošenje zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine nije vremenski ograničeno. Korisnik kojem je priznato pravo na osobnu mirovinu ima pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag, ali najranije od dana ispunjenja uvjeta za stjecanje tog prava. Korisniku obiteljske mirovine koji nije ostvario pravo na osobnu mirovinu isplata dijela obiteljske mirovine pripada od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag, ali najranije od dana ispunjenja uvjeta za osobnu mirovinu – ističu iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!