Garešničanima se ostvario veliki san – dobili su knjižnicu za 21. stoljeće!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Najljepši poklon za svoj 135. rođendan je dobila Hrvatska knjižnica i čitaonica “Đuro Sudeta” Garešnica, novi prostor koji je danas i svečano otvoren. Nalazi se na istoj adresi, izvana i izgleda jednako, ali su uvjeti sada neusporedivo bolji. Stara zgrada nije imala dovoljno prostora za knjižnu građu, nije imala ni pristup osobama s invaliditetom, ali ti skučeni prostorni uvjeti su bili najmanji problem. U podrumu se mogla vidjeti trava koja je probila, u jednom dijelu je bilo i vode, a vlaga koja je nagrizla zgradu ne samo da je predstavljala opasnost knjižnoj građi, već i samom objektu. Stoga je još 2018. dogovorena obnova, ali planirana rekonstrukcija se zbog nepredviđenih okolnosti pretvorila u puno zahtjevniji projekt.

-U međuvremenu se dogodio potres koji je dodatno narušio statiku temelja tako da morala izgraditi nova knjižnica i čitaonica. Ono što veseli je da smo dobili kvalitetan prostor, prostor budućih saznanja koji obogaćuje život i na jednoj duhovnoj razini – naglasio je na svečanom otvorenju garešnički gradonačelnik Josip Bilandžija.

 

Na realiziranom projektu je svima čestitao župan Marko Marušić.

-Ovo je zaista impresivno izdanje i doprinijet će ne samo vizualnom identitetu Garešnice nego i podizanju kvalitete društvenog i kulturnog života građana Garešnice, ali i okolnih mjesta – rekao je Marušić.

U novu knjižnicu je uloženo 6,5 milijuna kuna pri čemu je 5,7 milijuna stiglo od Ministarstva kulture. To je dobro uložen novac jer i manja mjesta baš kao i ona velika zaslužuju knjižnicu.

-Ovo je za nas velik i važan projekt. Nije važno je li grad malen ili velik brojem stanovnika. Ova knjižnica je starija od 130 godina i svjedoči dugoj tradiciji. Meni je drago da smo u relativno kratkom roku od 2018. kada sam obišla knjižnicu koja je bila u katastrofalnom stanju i to uz sve poteškoće uspjeli završiti knjižnicu – naglasila je ministrica kulture koja je i prerezala svečanu vrpcu, Nina Obuljen Koržinek.

Ulaganje u knjižnicu je ulaganje u život jer su knjižnice, smatra ministrica, puno više od mjesta čuvanja i posudbe knjiga.

-Knjižnice su pravi centri kulture u zajednici, knjižnice privlače različite aktivnosti od najmanjih do najstarijih sugrađana. Knjižnice su mjesto u kojem nam se otvara put prema istraživanju provjerenih informacija iz različitih izvora, a i one ostaju mjesto na kojima čuvamo svoj jezik, baštinu i vrijednu tradiciju – rekla je Obuljen Koržinek.

U garešničkoj knjižnici je od sada sve to raditi lakše kada vlaga ne prijeti knjigama, kada ima dovoljno prostora i kada je knjižnica napokon svoja vrata na svim odjelima otvorila svima jer je zahvaljujući rampu i dizalu dostupna i osobama s invaliditetom. Uz same korisnike, najsretniji su oni koji u knjižnici rade.

-Konačno smo dočekali san koji smo sanjali, a ja sam ovdje više od dvadeset godina, san da imamo novu, suvremenu knjižnicu. Ovo je buđenje, ovo je za nas buđenje i ostvarenje sna – ne krije sreću ravnateljica Hrvatske knjižnice i čitaonice “Đuro Sudeta” Maja Dizdarević.

U novom prostoru ima i više mjesta za dodatne sadržaje poput informatičkih radionica, kluba zavičajnih pisaca, pričaonica, radionica poput radionice izrade božićnih ukrasa. S tim su krenuli, planova ima puno, a sada napokon garešnički knjižničari imaju i uvjete za to.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!