Požeško slavonska županija uklonjena s mape opasnih minskih područja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svečano obilježavanje završetka razminiranja Požeško-slavonske županije, na kojem je uz županicu Antoniju Jozić i saborsku zastupnicu i gradonačelnicu Pakraca Anamariju Blažević prisustvovao i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, održano je 21. studenog u prostoru nove vijećnice pakračkog kompleksa Janković.

Kako je istaknuto, na prostoru Požeško-slavonske županije od sad više službeno ne postoje minsko sumnjiva područja, a tom je prigodom ministar Božinović županici Jozić dodijelio pripadajući certifikat, dok je gradonačelnici Blažević uručio simboličnu „posljednju minu“. Naime, prije otprilike mjesec dana na teško dostupnim predjelima Papuka razminirano je posljednjih 680 kvadratnih metara sumnjivog područja, a tom je prilikom uništeno i 16 raznovrsnih eksplozivnih naprava.

Početkom godine, na prostoru ove županije preostalo je 6,3 kvadratnih kilometara tzv. minsko suspektnog područja, uglavnom na području Grada Pakraca, a sve je razminirano do listopada.

Teške posljedice stradavanja

Na svečanosti je naglašeno i to kako su prve mape minski sumnjivog područje izrađene daleke 1998. godine, a obuhvaćale su čak 391,5 kvadratnih kilometara pri čemu je tijekom svih ovih godina prikupljena 1741 raznovrsna minsko eksplozivna naprava. Za to vrijeme je od posljedica stradavanja stradalo 16 osoba, od čega ih je 4 izgubilo život.

Znatna financijska sredstva

Naravno, u ovaj su težak i nadasve opasan posao utrošena i znatna financijska sredstva, čak 374 milijuna kuna iz različitih domaćih i stranih izvora, o čemu su više govorili  ministar Davor Božinović i Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite Republike Hrvatske.

Postupak razminiranja  na području naše domovine još nije u potpunosti završen. Preostalo je još 168 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja na prostoru šest hrvatskih županija, a razminiranje tog dijela je predviđeno do 2024. godine te će biti potrebno utrošiti još gotovo milijardu kuna u taj proces. Iz svega navedenog proizlazi kako je od 1998. godine na razminiranje potrošeno skoro 7 milijardi kuna.

Saborska zastupnica i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević ovom je prigodom podsjetila nazočne kako je Domovinski rat 1. ožujka 1991. godine započeo upravo u Pakracu u kojem je od 1996. godine očišćeno 50,5 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja. To je svakako bila i zapreka, odnosno svojevrsna kočnica razvoju grada, a pogotovo razvoju turizma.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić je naglasila da imati županiju bez mina znači slobodu i mogućnost razvoja šumarstva, poljoprivrede i turizma, istaknuvši činjenicu kako u svakodnevnom životu lokalnom stanovništvu zasigurno nije bilo ugodno prolaziti pored tabli koje upozoravaju na opasnost od mina.

Na kraju skupa, svi nazočni uputili su zahvale onima koji su bili uključeni u poslove razminiranja, a potom je upriličen i posjet Muzeju vojne i ratne povijesti. (mk)

Foto: Požeško-slavonska županija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!