Počinje obnova čazmanskog hrama kulture

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zahvaljujući Fondu solidarnosti Europske Unije zgrada Gradskog muzeja u Čazmi bit će potpuno obnovljena i u konačnici ponovno postati izložbeni prostor za brojne artefakte i građu te kulturne ustanove. Naime, nakon potresa u Petrinji potkraj 2020. godine oštećena je konstrukcija zgrade, što je predstavljalo potencijalnu opasnost za građane pa je projekt sanacije prijavljen na natječaj Ministarstva kulture i medija te je dobio bespovratnih 2,6 milijuna kuna, od čega će se dva milijuna kuna investirati u sanaciju i ostale građevinske radove.

U sklopu planirane cjelovite obnove objekta prema smjernicama postojeće konzervatorsko-restauratorske studije stvorit će se uvjeti za ponovni prihvat muzejske funkcije sa stalnim izložbenim postavom. Gradski muzej Čazma, inače u sastavu ustanove Centar za kulturu, time bi sukladno djelatnosti koju obavlja u konačnici dobio i svoj adekvatni radni prostor”, istaknula je ravnateljica Centra za kulturu Maja Cepetić Rogić prilikom potpisivanja ugovora s predstavnikom izvođača radova u srijedu.

Radove, koji će početi u roku od deset dana i trajati do svibnja iduće godine, na javnom natječaju dobila je zajednica ponuditelja Kostak, komunalno in gradbeno podjetje, d.d., Krško i Kostak graditeljstvo tehnologija sirovine d.o.o., Buzin.

Potpisivanju ugovora nazočio je i gradonačelnik Dinko Pirak koji je istaknuo da zgrada muzeja vapi za obnovom. Pohvalio je Razvojnu agenciju Čazma koja je pripremila projekt te kazao da je sanacija konstrukcija najveći i najteži dio posla.

Inače, zgrada čazmanskog muzeja sagrađena je u drugoj polovini 18. stoljeća na sjeveroistočnom dijelu arheološkog lokaliteta Gradina, unutar zaštićene cjeline Ruševine starog grada, koji se zadnjih 13 godina sustavno istražuje uz prateće konzervatorsko-restauratorske radove. Zgrada je imala muzejsku funkciju sa stalnim muzejskim postavom od 1958. do zaključno 2007. godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!