Snima se film o strahotama u zloglasnom logoru Bučje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U produkciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnice Splitsko-dalmatinske županije u Muzeju ratne i vojne povijesti u Pakracu 21. studenog je započelo snimanje dokumentarnog filma „Magistrala ratnog zločina – Logor Bučje“.

Kako smo doznali od Ivana Turudića, predsjednika splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, ujedno i producenta ovog filma, radi se o projektu naziva „Magistrala ratnog zločina“ koji obuhvaća sedam filmova, a posljednji, koji je premijerno prikazan u kolovozu ove godine, prikazuje strahote logora u Glini.

Film o logoru Bučje treći je u nizu filmova, a obuhvatit će lokacije i priče logoraša, uglavnom Pakračana i Lipičana, koji su proživjeli sustavna maltretiranja i zlostavljanja.

„Želimo prikazati autentičan prostor i načine mučenja hrvatskih zarobljenika, snimiti sve lokacije na području Pakraca i Lipika, kao i potresna svjedočanstva bivših logoraša i članova njihovih obitelji za čije ćemo se potrebe ovdje zadržati sljedećih tjedan dana.“, rekao je Ivan Turudić.

Potporu u stvaranju ovog filma dao je i Dinko Miovec, predsjednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško – slavonske županije, kao i stručna suradnica Marija Martinelli u ime Grada Pakraca.

Film bi trebao biti gotov kroz nekih pola godine, a tad bi trebala biti upriličena i njegova pretpremijera. Također postoji intencija za uređenjem jedne spomen sobe kao trajnog sjećanja na nevine žrtve logora Bučje. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!