Makedonci žele koristiti europska sredstva po uzoru na Čazmu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Čazma i Razvojna agencija Grada Čazme danas su bili domaćini članovima Ministarstva regionalnog razvoja iz Makedonije.

Gosti iz Makedonije došli su u Čazmu sa željom upoznati se s primjerima dobre prakse iskorištavanja sredstava iz EU fondova i kako bi se informirali o radu Razvojne agencije te provedbi projekta Čazma Natura.

– Naše goste iz Makedonije upoznali smo s poviješću Grada Čazme, radom Razvojne Agencije, pripremom projekata iz pretpristupnih fondova i EU fondova. Poseban naglasak je bio na iskustvima prilikom izrade, prijave i realizacije našeg najvećeg EU projekta Čazma Natura, rekla je Ivana Vojković ravnateljica Razvojne agencije Čazma.

Članovi Ministarstva regionalnog razvoja iz Makedonije na studijskom su putovanju od tjedan dana po Sloveniji i Hrvatskoj. U Sloveniji su obišli Maribor i Ljubljanu dok su jučer boravili u Zagrebu gdje su održali sastanke s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i s predstavnicima Udruge općina.

– U Čazmi nas najviše zanima projekt Čazma Natura, ali i svi primjeri dobre prakse, iskustva i informacije koje bi mogli prenijeti na našem putu reformi i putu prema EU, rekao je Ilmiasan Dauti iz UNDP-a.

Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak pohvalio je ekipu Razvojne agencije Čazma koja priprema EU projekte i istaknuo da se pokazalo jako dobrim što je Grad prije nekoliko godina odlučio osnovati vlastitu agenciju koja će pripremati projekte, a ne oslanjati se na druge.

– Prije nekoliko godina smo mi bili ti koji smo obilazili druge države koje su imale dobra iskustva u povlačenju novaca iz EU fondova, no evo zadovoljstvo mi je da smo danas mi domaćini delegaciji iz Makedonije koja je došla u naš grad vidjeti što mi to radimo, na preporuku Ministarstva regionalnog razvoja. Znači da smo dosta dobri u tome i mene raduje da je to tako i da imamo dosta provedenih projekata, dosta napravljenih sadržaja kroz te projekte, a dosta toga imamo i u najavi i pripremi. Vjerujem i da ćemo sa svojim iskustvima pomoći i kolegama iz Makedonije, zaključio je gradonačelnik.

Foto: D. Kirin/Grad Čazma


PODIJELI S PRIJATELJIMA!