Lipičani se prisjetili kako je prije 31 godinu oslobođen njihov grad, prvi u Hrvatskoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svečano i dostojanstveno, onako kako i dolikuje, obilježen je Dan branitelja Lipika i 31. obljetnica oslobođenja grada od velikosrpskog okupatora. Tog su dana Lipik, Zapadna Slavonija, ali i cjelokupna Republika Hrvatska svjedočili jednom od najblistavijih događaja obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata. Poslije stotinu dana krvavih borbi, silnih žrtava, stradavanja i gotovo 100 postotnog razaranja Lipik je oslobođen od neprijatelja i tako je postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

Svečanost obilježavanja Dana branitelja Lipika započela je polaganjem vijenaca kod spomenika braniteljima Lipika i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđman na Trgu hrvatskih branitelja Lipika, zatim na spomen obilježju u Dobrovcu i potom  na spomen obilježju hrvatskim braniteljima koje se nalazi na gradskom groblju u Lipiku.

Nakon intonacije hrvatske himne „Lijepa naša“ polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona uz molitvu počast su odali izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Dragan Lozančić, izaslanik potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči, izaslanik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, predstavnici Grada Čakovca i tamošnje Koordinacije udruga branitelja proizišlih iz Domovinskog rata, Udruga ratnih veterana 54. samostalne bojne Čakovec, Udruga veterana Domovinskog rata Gornji Kneginec, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, predstavnici Grada Križevaca i tamošnjih braniteljskih udruga, predstavnici HVIDRA-e Zabok, predstavnici Doma hrvatskih veterana te delegacija Grada Lipika, Grada Pakraca i Koordinacije branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik predvođena gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom.

Nakon koncelebrirane svete mise za sve poginule branitelje, koju je u crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku predvodio vlč. Kristijan Perić, župnik župe sv. Marije Magdalene u Donjoj Obriježi, program obilježavanja Dana branitelja Lipika nastavljen je u restoranu Ergela, a svojim nastupom su ga uveličali članovi KUD-a „Bektež“.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, kao domaćin ove svečanosti, ujedno i u ime organizatora, na samom početku programa obratio se okupljenim uzvanicima. Kao što je i sam rekao, obratio se s posebnim zadovoljstvom zbog toga što obilježavamo pobjedu nad neprijateljem, ali i tugom zbog toga što je dva dana prije održavanja današnje svečanosti preminula gospođa Mirjana Cahun, istaknuta članica Udruge branitelja Lipika 1991. godine koja je čitavo vrijeme obrane, kao braniteljica i medicinska sestra, provela u Lipiku i koja se svake godine nadahnutim govorima u ime domaćina obraćala okupljenima prigodom obilježavanja ove značajne obljetnice.

Dana oslobođenja prisjećamo se s posebnim emocijama i velikim ponosom

Gradonačelnik je naglasio da se dana oslobođenja Grada Lipika prisjećamo s posebnim emocijama i nadasve velikim ponosom jer Lipik je prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj kojeg su uz Lipičane branili i dragovoljci iz čitave Hrvatske, a koji i danas, 28 godina kasnije na obilježavanje ove velike pobjede dolaze u Lipik.

„Braniteljska populacija zaslužuje posebnu skrb, a u Lipiku je otvoren prvi Dom hrvatskih veterana. Branitelji su stvorili našu domovinu i na tome smo im iskreno zahvalni, a mi danas, uz pomoć hrvatske Vlade nastojimo stvarati uvjete za dobrobit svih naših građana.“, istaknuo je gradonačelnik.

Moramo izgraditi domovinu onakvom kakvom su je branitelji sanjali

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić prisjetila se tih turbulentnih ratnih vremena kad je Hrvatska podnijela velike žrtve.

„Sjetimo se svih onih strahota koje su se u studenom 1991. godine događala, tog mračnog razdoblja… Međutim, već 6. prosinca, oslobođenjem Lipika probudila se nada. Tog su dana svi hrvatski branitelji Lipika nama građanima dali nadu kako će Hrvatska naposljetku biti slobodna. Lipik je prvi oslobođeni grad u Republici Hrvatskoj i taj optimizam koji se tada stvarao, a koji se nastavio kasnijim oslobodilačkim akcijama počeo je ulijevati nadu i davati snagu i hrvatskim braniteljima u oslobađanju naše domovine.“, istaknula je županica Jozić zahvalivši svim braniteljima koji su branili, obranili i oslobodili Republiku Hrvatsku.

„Naravno, dužni smo i moramo se sjećati svih onih koji su svoje živote utkali u temelje neovisne i suverene Republike Hrvatske, ali moramo i dati maksimalno sve od sebe, neovisno na kojoj se poziciji nalazili, da zajednički izgradimo našu domovinu, onakvu kakvom su je sanjali naši branitelji.“, naglasila je županica.

  1. godine nismo imali oružje, ali imali smo srce i volju.

Izaslanik potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra branitelja Dinko Tandara u svojem je obraćanju istaknuo činjenicu kako su mladi, djeca za koju su se branitelji u konačnici i borili naša budućnost.

„Mnogi su pokušavali, ali naša generacija je stvorila domovinu. Bitno je govoriti istinu. Mi znamo kako je hrvatski narod proživio svoju povijest koja je puna ugnjetavanja, a tako su htjeli da se nastavi i 1991. godine i da naši hrvatski gradovi budu u nekoj drugoj državi, ali branitelji to nisu dozvolili. Tad nismo imali oružje, ali imali smo srce i volju.“, rekao je Dinko Tandara, ustvrdivši kako se ovoga dana prisjećamo svih naših branitelja koji su branili Hrvatsku i koji su nam omogućili da u slobodi možemo izgrađivati našu domovinu i za buduće generacije koje dolaze.

Nagrađeni učenici Osnovne škole Lipik

Današnje generacije lipičke djece i mladih srećom nisu proživljavale ratne strahote, ali dobro znaju što se događalo u njihovom gradu. O Domovinskom ratu uče u školi, slušaju priče svojih roditelja, djedova i baka, i ponosni su na povijest svoga kraja. Djeca i mladi Domovinski rat obrađuju i u školama.

Tako su ovom prigodom, nakon obraćanja uvaženih uzvanika današnjeg događanja, nagrađeni učenici Osnovne škole Lipik – Anja Gunjević, Lea Patricija Prohaska i Luka Franković pročitali svoje literarne radove na temu Domovinskog rata, a pri tome im je predsjednik Udruge branitelja Lipika 1991. godine Drago Kšiško uručio prigodne nagrade. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!