Iz Bjelovara poručeno ‘ Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – ‘14.01. Pula. Ubijena vatrenim oružjem (sin)’. ‘06.02. Prebijena nasmrt (navodni poznanik)’. ‘20.05. Ubijena hladnim oružjem (bivši partner)’ – upravo su te poruke u središtu Bjelovara držale članice nevladinih udruga kako bi ukazale na brutalizaciju nasilja nad ženama. I Bjelovar se naime u organizaciji udruga Iris i Hera pridružio akciji ‘Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje’ i postao dio globalne kampanje kojom se traži da se šesti prosinca, dan kada je 1989. na Sveučilištu u Montrealu ubijeno 14 studentica, proglasi Međunarodnim danom protiv femicida. Uz to glasno ne femicidu, u Hrvatskoj je nužna i promjena zakonske regulative i postroživanje kazni za počinitelje nasilja. One su sada preblage i ne odvraćaju nasilnike od daljnje brutalizacije.

-Kada je riječ o nasilju u obitelji, nasilju nad ženama i teškom kaznenom djelu kao što je pokušaj ubojstva ili ubojstva pravosuđe još uvijek dosuđuje najniže predviđene kazne – upozorava predsjednica udruge Hera Marina Švagelj Jažić.

Današnjom su akcijom udruge okupljene u Žensku mrežu Hrvatske zatražile i da Hrvatska ispoštuje ono na što se obvezala još 2001. i da donese Nacionalnu strategiju protiv nasilja nad ženama kao i Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova kakvu nemamo već sedam godina. To je pitanje volje, a upravo volje nedostaje.

-Unatoč svim ubojstvima, vladajući nimalo ozbiljno ne shvaćaju ovu situaciju i sve dok ne postoji politička volja u smjeru određenih promjena, ostat ćemo tu gdje jesmo – navodi Švagelj Jažić.

Trenutno smo samo ove godine na 13 ubijenih žena u Hrvatskoj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!