Dostojanstvena proslava blagdana! Policija: ‘Svaki ispaljeni projektil, negdje mora pasti’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ministarstvo unutarnjih poslova od 1993. godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana provodi operativnu akciju “Mir i dobro”. Jedan od ciljeva je spriječiti nezakonitu uporabu oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava kako bi se preveniralo i spriječilo stradavanje građana s posebnim naglaskom na ranjive skupine kao što su djeca, osobe starije životne dobi te osobe s invaliditetom.

Kao i svake godine, prije početka operativne akcije, PU bjelovarsko-bilogorska organizira tematsku konferenciju s ciljem edukacije i senzibilizacije građana na temu pirotehnike i sprječavanja štetnih posljedica njene uporabe.

– Ove godine u razdoblju od 12. prosinca do 8. siječnja sljedeće godine provodit će se akcija “Mir i dobro”. Akcija je organizirana kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli dostojanstveno i u miru dok je osnovni cilj akcije da se poveća opća sigurnost građana i održi povoljno stanje javnog reda i mira. Policija će posebno u blagdanskom razdoblju poduzimati pojačanu kontrolu nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava, poduzimati će se pojačane mjere sigurnosti radi sprječavanja narušavanja javnog reda i mira i osiguranja nesmetanog održavanja vjerskih obreda i običaja – rekao je Dražen Prapotnik, voditelj Službe za javni red i sigurnost.

U cestovnom prometu, posebna pozornost bit će usmjerena na spječavanje prometnog zastoja, dodaje.

Miroslav Lukić, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb skrenuo je pozornost na opasnosti koje prijete od oružja.

– Svjedoci smo toga da iz godine u godinu imamo osobe koje koriste nedozvoljeno oružje, posebno u blagdanskom periodu. Prije svega se tu radi o nedozvoljenom oružju kategorije A u koju spadaju vatrena oružja vojnog porijekla te još opasnije, eksplozivna oružja. Trebamo imati na umu da svaki projektil ili metak koji je ispaljen, negdje mora i pasti. O tome se ne vodi računa pa se cijevi oružja usmeravaju u raznim pravcima – rekao je, između ostalog, Lukić.

Akcija “Mir i dobro” želi upravo ono što u njezinom nazivu stoji – osigurati mir tijekom blagdanskih dana kako bi slavlje Božića i Nove godine prošlo dobro i bez naknadnih kajanja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!