Župan Marušić: Osigurali smo novce za zdravstvo, a sada nam je stiglo i 28 mladih liječnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas se održava 10. sjednica Županijske skupštine koja je počela aktualnim satom. 

Dubravka Dragašević (Domovinski pokret) upitala je ravnateljicu Opće bolnice Bjelovar Sanelu Grbaš Bratković kako tumači činjenicu da se iznimno dugo čeka na preglede u bolnici. 

-Liste čekanja se ne smanjuju. Znam da neke osobe na ultrazvuk  čekaju do 2024. godine. Otkad ste ravnateljica ne vidimo ni male pomake. Mnogi idu kod privatnika iako si to jako teško mogu priuštiti. A mnogi ni ne mogu. Što se čini po tom pitanju – pitala je Dragašević. 

Ravnateljica Sanela Grbaš Bratković – Bili smo u pandemijskim godinama. Radile su se samo hitne stvari i  tako je radila cijela država. Svi znamo kakvo je to doba bilo i sada ih moramo nadoknađivati. Istina je da se dugo čeka, ali treba se znati koliko imamo osoblja i aparata. Da, poboljšat ćemo određene stvari, evo dva radiologa nam dolaze. Također, dobili smo novi ultrazvučni aparat koji će nakon nove godine to još sve ubrzati. Bit će poboljšanja. No, postoji i još jedan problem. Naime, na čak čevrtinu ugovorenih pregleda građani uopće ne dođu, a naručeni su. Tu mi ništa ne možemo – kazala je ravnateljica Grbaš Bratković.  

Silvestar Štefović (HDZ)- Nedavno je donesen državni proračun za 2023. godinu. Svi saborski zastupnici u BBŽ-u su glasali za taj proračun osim gospodina Bajsa. A u njemu je bila stavka za opremanje bolnice i vraćanje kredita. Budući da smo svi strahovali zbog tih kredita, kakva je sada situacija upitao je vijećnik Štefović župana Marušića.  

Besplatni obrok za školarce

Župan Marko Marušić – Ova velikodušna pomoć vlade RH spašava zdravstveni sustav Bjelovarsko-bilogorske županije. Država je u proračunu preuzela kredit od 200 milijuna kuna, a tu je i opremanje bolnice vrijedno 70 milijuna kuna. To jako puno znači za naš zdravstveni sustav. Naime, do sada smo jedva preživljavali zbog prijašnjih kredita zbog čega su neke zdravstvene ustanove imale strašnih financijskih problema. Imali su problem platiti osnovne račune, a kamo li dizati kvalitetu zdravstvene usluge. No, sada će biti sve drugačije. Imamo i  28 novim mladih liječnika u županiji koji su sada zaposleni u našim zdravstvenim ustanovama. To je zaista veliki uspjeh. Nastavit ćemo sa subvencijama liječnika kao i subvencijama studentima medicine kojima smo subvencioniranje podignuli na 3 tisuće kuna. 

Josip Bilandžija (HDZ)- Zanima me koje programe Županija priprema za naše umirovljenike – upitao je vijećnik Bilandžija župana Marušića.

Župan Marušić – U proračunu za 2023. godinu smo napravili iskorak, planiramo isplatiti 100 kuna božićnicu onima s najmanjim primanjima, u idućim godinama ćemo to povećati. No, posebno želim istaknuti da iduće godine za udruge  dižemo stavku s 300 tisuća na 500 tisuća kuna.

Zoran Biščan (HDZ) uputio je pitanje pročelnici Andreji Prugovečki Klepac  -Vlada RH je osigurala besplatni topli obrok učenicima. Zanima me jesu li škole gdje je osnivač BBŽ spremne za taj projekt. 

Pročelnica Andreja Prugovečki Klepac – To je jako dobra tema. Svjesni smo situacije kako neki žive. Postoje djece koja žive na rubu siromaštva. S prvim danom sljedećeg polugodišta, dakle 9. siječnja kreće taj državni projekt za osnovne škole. Imali smo sastanak sa svim ravnateljima još u studenom odmah drugi dan nakon što smo mi bili na sastanku u ministarstvu. Ravnatelji će konkretne upute od nas kao osnivača dobiti kada nama ministarstvo pošalje upute. Moram reći da će u nekim školama morati doći do zapošljavanja to jest da će se morati zaposliti dodatnih kuhara i naše škole su već poslale zahtjev za zapošljavanje. Neke škole nemaju kuhinju i to ćemo morati riješititi, ali projekt ćemo provesti – kazala je pročelnica Prugovečki Klepac. 

Bojanu Hribljan (Demokrati) zanimalo je zašto više nema centra izvrsnosti. 

-Kako bi naši učenici imali dodatna znanja i vještina, BBŽ je imala centar izvrsnosti. Krenulo se s matematikom, kemijom, informatikom,  a trebao je započeti i hrvatski jezik. Nakon korone je sve zaustavljeno. No, sada je sve je po starom, ali centar izvrsnosti  nije krenuo. Ne cijeni se znanje. Zašto nisu pronađena sredstva za opstanak centra izvrsnosti kojeg su pohađale stotine učenika. 

Župan Marko Marušić – Svima nam je stalo do naših školaraca. I sam imam jednog i znam da je važno ulagati u znanje. Ulažemo u dvorane koje su u školama, ulažemo u znanje. Hvala na ovom prijedlogu, u proračunskim stavkama ćemo to vidjeti. Posebno smatram da treba nagrađivati najuspješnije učenike.

Kreće mobilna palijativna skrb

Anamaria Šepl Plentaj (HDZ) postavila je pitanje pročelnici Andreji Bengez. 

-S obzirom da najavljujete da će s početkom 2023. godine započeti s radom mobilni palijativni tim, zanima me jesu li ispunjeni svi uvjeti jer se o tome govorilo i prošle godine i zašto to nije pokrenuto svih ovih godina. 

Pročelnica Andreja Bengez – To je bila zakonska obveza još od 2008. godine. Mi smo jedini Dom zdravlja u Hrvatskoj koji to nema. Ali to je pitanje za prethodnike. Primili smo dvije prvostupnice sestre, u 2023. godini krećemo s radom i sve će biti smješteno u prostorijama Doma zdravlja – kazal je Bengez. 

Damir Bajs (Nezavisni) postavio je pitanje županu Marušiću vezano uz županijske projekte. 

-To su sve projekti koje smo mi vodili. Bolnica, centar kompetentnosti, obnove škola. Što se tiče bolnice, navodno 2024. godine bolnica bi mogla prijeći u vlasništvo države. Inače, kada sam ja u Saboru dao amandman za sufinanciranje bolnice, zastupnici Totgergeli, Hrebak i Bilek su glasali protiv. Uglavnom, zanima me koje to projekte županija sprema jer sve mi se čini iznimno skromno od onoga što se očekuje. Ali prije svega mislim na nove projekte. 

Župan Marušić – Spomenuli ste da završavamo vaše projekte, ali niste rekli da ste u te projekte ušli bez novaca. I sada mi to rješavamo i idemo u dobrom smjeru. Spočitava se da nemamo nove projekte, ali mi se na neke natječaje ne možemo prijaviti gdje se traži sufinanciranje jer zbog vaših dugova nemamo novaca. Ali ima projekata koji su nam odobreni.  Odobreno nam je financiranje tehničke dokumentacije za prometni sustav, dakle biciklistička staza Daruvar Garešnica 2.3 milijuna kuna, zatim nam je odobren projekt dogradnje u Siraču, odobrena nam je sanacija škole u Palešniku, projekt uređenja dvorane u Velikoj Pisanici, nastavit ćemo projekt dovršetka izgradnje dvorane u Hercegovcu, sanaciju krova u lječilišnom hotelu Termal, tu je projekt Zaželi, projekt osiguravanja pomoći u nastavi, a Županija podupire i brojne ustanove – poručio je župan Marušić. 

Boro Bašljan (Demokratski HSS) Tjelesni zdravstvene kulture u Hercegovcu se održava u učionicu manjoj od ove vijećnice. Prošlo je deset godina kako je započeta dvorana u Hercegovcu. Sve mještane, učenike, stanovnike, zanima kada će se to završiti. 

Župan Marko Marušić – Stavka proračuna je osigurana za tri faze. Prva je 3.5 milijuna kuna. Tijekom siječnja iduće godine raspisujemo natječaj i krećemo s tim na radost svih stanovnika toga kraja. Dvorana će biti dovršena – odgovorio je župan Marušić. 

Ivan Beljan (Demokratski HSS)  – Nisam za to da se zabranjuju koncerti, ali imam pitanje kako se pravno mogu zabraniti nastupi pjevača koji su huškali na rat i nosili četničke odore. Naravno da mislim na Lepu Brenu. Isto tako, Vuco na stupio na katoličkoj Velikoj Gospi. To je strašno. Kako se može pravno utjecati pravno na to. Šta nam još Bora Čorba i Ceca trebaju doći?

Župan Marko Marušić – To nije uopće u nadležnosti županijske uprave. Nije to tema za nas jer mi tu ništa ne možemo. A o glazbenim ukusima ne bi raspravljao – odgovorio je župan. 

Drago Hodak (HDZ) Moje pitanje je u vezi financija za prijedlog proračuna. Naime, tamo je osigurano 400 tisuća kuna za isplaćivanje kazne u JURI. To je ogroman novac. Koje projekte  JURA imala i o čemu se tu radi. 

Župan Marko Marko Marušić – JURA treba biti srce razvitka naše županije, ali vidimo šta se dogodilo. U  kojoj su fazi izvidi ne znam i ne smijem to ni znati. Trpimo štetu zbog toga, SAFU je utvrdio neke stvari i moramo vratiti 400 tisuća kuna. Obustavljena je i mogućnost isplate plaće, tako da su plaće zaposlenika pale na teret Županije, a to je milijun i 400 tisuća kuna. I onda se pokreće pitanje  zašto ne možemo više davati udrugama i slično. Ovo je jedan od primjera – rekao je župan Marušić. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!