Studentima besplatno putovanje vlakom, a umirovljenicima “debeli” popusti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Studenti s područja Bjelovarsko-bilogorske županije od sljedeće godine moći će besplatno putovati vlakom, a umirovljenici će plaćati tek 25 posto komercijalne cijene na domaćim linijama. Usto, umirovljenici će plaćati tek 40 posto komercijalne cijene autobusnih karata. Rezultat je to odlične suradnje Županije s autobusnim prijevoznikom Čazmatrans Nova i HŽ putničkim prijevozom, a novi ugovori potpisani su u petak.

„Vlada RH u listopadu je donijela odluku da svi studenti za 75 kuna mjesečno mogu putovati vlakom neograničeno na svim linijama u Hrvatskoj, a mi ćemo kao Županija plaćati i tih 75 kuna pa će putovanje vlakom za studente biti besplatno”, pojasnio je župan Marušić dodavši da će Županija sufinancirati i 50 posto cijene karte na županijskim i međužupanijskim autobusnih linijama, dok će prijevoznik Čazmatrans Nova odobriti dodatnih deset posto popusta. U konačnici to znači da će umirovljenici od početka sljedeće godine plaćati 40 posto komercijalne cijene karata za autobus toga prijevoznika.

„Mislim da su ovo dobre vijesti, da pokazujemo da smo socijalno osjetljivi i da prepoznajemo potrebe naših umirovljenika i studenata kojima je svaka kuna bitna”, istaknuo je župan Marušić prilikom potpisivanja ugovora s predsjednikom Uprave Čazmatrans Nove Damirom Pavlovićem i predsjednikom Uprave HŽ putničkog prijevoza Željkom Ukićem. Pavlović i Ukić pohvalili su suradnju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom te naglasili da će ugovori takve vrste doprinijeti integraciji, dostupnosti i kvaliteti javnog prijevoza.

Čazmatrans Nova i HŽ putnički prijevoz tako će međusobno usklađivati svoje prometne rasporede, a Ukić je najavio i dolazak novih vlakova na relaciji Bjelovar – Zagreb koji upravo grade u tvrtci Končar. Prve nove kompozicije vlaka na toj relaciji u promet bi trebale biti puštene 2024. godine, a Bjelovar je ujedno i jedan od šest hrvatskih gradova u kojima će se postaviti baterijski priključak na glavni kolodvor.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!