HSS najavio bojkot proračuna, očekuju li Severin prijevremeni izbori?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Za danas u 15 sati je najavljena sjednica Općinskog vijeća Općine Severin na kojoj bi trebao biti usvojen proračun za iduću godinu vrijedan oko 850 tisuća eura. No, problemi si iskrsnuli i prije same sjednice s obzirom da su vijećnici HSS-a koji su najavili kako proračun neće podržati.

-Proračun je prepisan od prošle godine, bez značajnih projekata, samo su uvršteni projekti kao i svake godine koji se ne mogu odraditi jer nema financijskih mogućnosti. Da bi se sakrila dugovanja i neplaćeni računi, već drugu godinu za redom nije napravljen niti jedan rebalans proračuna odnosno ne znamo što je u ovoj godini napravljeno niti koliko je na kojoj stavci proračuna potrošeno, niti koje su obveze otvorene a koje zatvorene – obrazložio je razloge izostanka podrške Antonio Babec, predsjednik HSS-ovog Kluba vijećnika.

Ukoliko HSS-ovci zaista ne dignu ruku za proračun, severinski načelnik Žarko Žgela (HDZ) mogao bi se naći u ozbiljnom problemu. Naime, situacija u severinskom Općinskom vijeću je specifična jer ono broji osam članova. Na redovnim izborima četiri mandata osvojio je HDZ, a tri HSS, no na naknadno održanim manjinskim izborima HSS je dobio još jednog vijećnika pa su snage podijeljene. Unatoč tome, HSS-ovci su prošle godine podržali proračun.

-Tada smo pristali na to jer je HDZ usvojio nekoliko naših amandmana vezanih uz važne općinske projekte. Kako tijekom ove godine niti jedan nije realiziran, zaključili smo kako ove godine ne možemo podržati proračun – tumači Babec.

Kako doznajemo, u slučaju neizglasavanja proračuna, vijećnici će imati još jednu priliku za dogovor do kraja godine, a u protivnom mještani Severina mogli bi na prijevremene izbore za Općinsko vijeće.

Severinski načelnik Žarko Žgela smatra pak kako je reakcija HSS-a pretjerana i nepotrebna.

-Tvrdnje da je proračun nerealan i netransparentan su najobičnija laž. Tko god želi može bilo kada doći u Općinu i dobiti uvid u sve račune. Sve što smo trebali za ovu godinu smo platili, osim troškova za cestu prema Staroj Rači za koju nam još nije ispostavljen račun. G. Babec koji je sve ovo pokrenuo je dva puta pokušao postati načelnik i mene maknuti s čela općine, a kad mu to nije pošlo za rukom na izborima, sad to pokušava na ovaj način – smatra Žgela.

No, sve i da dođe do neizglasavanja proračuna, Žgela će bar još neko vrijeme ostati na čelu Severina. Naime, zbog nedavnih zakonskih izmjena, neizglasavanje proračuna podrazumijeva nove izbore za Općinsko vijeće, no ne i za načelnika, što znači da bi potencijalni novi vijećnici i dalje morali surađivati sa Žgelom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!