U Velikoj Trnovitici početkom iduće godine kreće s radom vrtić, a od visokih naknada za novorođenčad se ne odustaje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Velikoj Trnovitici i ove su godine odradili dosta manjih, ali za Općinu značajnih projekata. Što planiraju u idućoj godini i na koje sve načine pokušavaju privući stanovnike da ostanu živjeti u Velikoj Trnovitici, u intervjuu za portal Klikni.hr otkriva načelnik Ivan Marković.

Koji su projekti u Općini Velika Trnovitica ove godine uspješno završeni, a koji započeti?

Ove godine uspješno smo odradili petu fazu Rekonstrukcije nogostupa u Novoj Ploščici. Radovi su započeti u svibnju, a dovršeni u srpnju. Projekt je vrijedan 166.000,00 kuna financiran iz Proračuna Općine Velika Trnovitica. Obuhvaća mještane naselja Nova Ploščica. Izgradnjom nogostupa pješacima se osigurava sigurnost u prometu.

Sanirali smo i opasno mjesto u zoni Osnovne škole u naselju Nova Ploščica. Radovi su započeli u travnju, a dovršeni su u lipnju. Projekt je vrijedan 215.000,00 kuna, sufinanciran od strane Ministarstva unutarnjih poslova na temelju Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske u iznosu do 70 % (161.000,00 kn). Obuhvaća učenike OŠ Trnovitica, Područne škole Nova Ploščica. Sanacijom opasnog mjesta osigurava se sigurnost u prometu učenika, ali i mještana koji se kreću tom dionicom.

Rekonstruirali smo mjesni dom u Velikoj Trnovitici gdje smo uveli plinsko centralno grijanje, a te smo radove započeli u listopadu, a dovršili u studenom. Projekt je vrijedan 128.000,00 kuna i sufinanciran od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu do 100%. Obuhvatio je korisnike mjesnog doma u Velikoj Trnovitici (mještani, organizacije civilnog društva i ostali posjetitelji). Njime se postiže i energetska učinkovitost prilikom održavanja zgrade i očuvanja od propadanja.

Odrađena je i prva faza rekonstrukcije nogostupa u Velikoj Trnovitici. Ti su radovi počeli u srpnju, a dovršeni u listopadu. Projekt je vrijedan 633.000,00 kuna i sufinanciran je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 240.000,00 kuna. Obuhvaća mještane naselja Velika Trnovitica. Izgradnjom nogostupa pješacima se osigurava sigurnost u prometu.

Ove godine, dogradili smo i terasu u društvenom domu u Velikoj Mlinskoj. Projekt je vrijedan oko 230.000,00 kuna sufinanciran od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i održivog razvoja u iznosu od 50.000,00 kuna. Obuhvaća mještane naselja Velika Mlinska i korisnike društvenog doma u Velikoj Mlinskoj. Pridonosi se povećanju sigurnosti i standardu života mještana.

U rujnu smo započeli i s adaptacijom dječjeg vrtića koja je dovršena u prosincu. Projekt je vrijedan oko 200.000,00 kuna i financiran je iz Proračuna Općine Velika Trnovitica. Obuhvaća djecu mlađe dobi kojima je potreban smještaj u vrtiću.

Što se na području Općine radi za najmlađe, a što za najstarije stanovnike? Koje bi projekte istaknuli kao one koji poboljšavaju kvalitetu života na području Općine?

Novčana naknada za novorođeno dijete je 10 tisuća kuna, a ove godine imali smo rođenih pet beba kojima smo ukupno isplatili 50 tisuća kuna. Za vrtićarce sufinanciramo cijene boravka i smještaja u dječje vrtiće. Ove godine za tu smo mjeru dali oko 130 tisuća kuna, a sufinancirali smo boravak za 10 djece.

Za osnovnoškolce, njih 80, nabavljamo radne bilježnice i omote, što nas košta gotovo 46 tisuća kuna. Uz to, sufinanciramo i prehranu za jednak broj učenika, a za to izdvajamo oko 55 tisuća kuna. Srednjoškolcima dajemo bespovratne potpore od 1500 kuna, a njih je ove godine ostvario 50 srednjoškolaca, za što smo iz proračuna izdvojili 75 tisuća kuna. Za 40 srednjoškolaca sufinanciramo prijevoz, što je ukupno vrijedno oko 100 tisuća kuna. Jednokratno sufinanciramo i smještaj učenika srednjih škola u učeničke domove u iznosu od 2 tisuće kuna, a ove godine tu je potporu ostvarilo 10 srednjoškolaca, za što smo izdvojili 20 tisuća kuna.

Za 19 studenata ove smo godine dali bespovratne potpore u iznosu od 2 tisuće kuna, za što je iz Općinskog proračuna izdvojeno 38 tisuća kuna.

Javni poziv za korištenje sredstava za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji bio je otvoren do 20. prosinca, a sufinancirali smo kupnju građevinskog zemljišta ili stambenog objekta u iznosu od 20.000,00 kuna te rekonstrukciju stambenog prostora u iznosu do 20.000,00 kuna.

Kakvo je stanje što se tiče cesta i infrastrukture? Što je izgrađeno, a što se tek planira graditi i sanirati?

Asfaltirana su dva kilometra ceste od Velike Trnovitice do Male Mlinske (županijska cesta). Radovi su započeli u lipnju, a dovršeni su u srpnju. Projekt je vrijedan 2,2 milijuna kuna i financirala ga je Županijska uprava za ceste. U planu za iduću godinu je sanacija ceste za Ladislav. Županijske ceste velik su nam problem, posebno ona koja je najkraći put između Bjelovara i Garešnica, a najgora dio ceste je upravo na području naše Općine. No, to ćemo morati malo po malo sanirati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!