Liječnici dolaze u BBŽ: Župan Marušić posjetio mlade doktore u Grubišnom Polju, Garešničkom Brestovcu i Končanici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Župan Marko Marušić u društvu pročelnice za zdravstvo, demografiju i mlade Andree Bengez obišao je liječnike primarne medicine u Garešničkom Brestovcu, Končanici kao i Zavod za hitnu medicinu BBŽ-a u Grubišnom Polju. 

U Garešničkom Brestovcu župana je dočekao gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija i mladi liječnik dr. med. Borna Emić.

-Dolazak liječnika u našu županiju se nije dogodio preko noći. Veseli nas taj pozitivan trend, tako da za prošlu godinu zaposleno je 28 novih liječnika na području naše županije. Posebno me veseli da područja koja šest ili sedam godina nisu imala liječnika sada konačno imaju. No, do toga je došlo sustavnim radom. Dakle, županijske mjere s kojima sufinanciramo troškove podstanarstva, kamate na stambene kredite, medicinskom osoblju sufinanciramo stručno usavršavanje, također smo prošle godini digli iznos stipendije studentima medicine s tisuću kuna na tri tisuće – kazao je župan Marušić i nastavio. 

Preokrenut loš trend

-Dakle, iz županijskog proračuna smo za te mjere izdvojili milijun i 167 tisuća kuna. To su sve stvari koje smo mi napravili i onda u suradnji s gradovima i općinama surađujemo. To je ta sinergija o kojoj sam uvijek govorio, evo Grad Garešnica je osigurao stan za liječnika i preokrenuli smo onaj loši trend – istaknuo je župan Marušić i dodaje. 

-Bili smo u nekom vakumskom prostoru, godinama nije vođena briga o ovom problemu, a sada sustavno radimo i moram reći da je više liječnika tijekom prošle godine došlo u našu županiju nego što je otišlo. To su dobri pokazatelji jer nije lako naći liječnika i to nije problem samo Bjelovarsko-bilogorske županije nego cijele države. Ali kažem, 28 liječnika tokom prošle godine su dobar preduvjet da imamo što kvalitetniji i što pristupačniji zdravstveni sustav – kazao je župan Marušić. 

Razgovarali smo i s mladim liječnikom Bornom Emićem (26) koji je počeo raditi u Garešničkom Brestovcu. 

-Radim ovdje tri mjeseca. Sve je u redu, puno je pacijenata i radi se. Prva dva mjeseca sam bio samo u Garešničkom Brestovcu, sada sam i u Hercegovcu jer je kolega od tamo otišao na specijalizaciju. Ja sam zadovoljan, a nadam se i da su i pacijenti. Sredina je super, svi su susretljivi – kazao je liječnik Emić. 

U Končanici je župana dočekao načelnik Zlatko Bakunić.

-Mi konstantno ulažemo u zdravstvo. Sredili smo stan za liječnicu, objekat je naš i stvarno se trudimo po pitanju smještajnog kapaciteta da liječnici opće prakse kod nas imaju gdje stanovati. Imamo sada mladu liječnicu koja je došla, ali moram biti zahvalan i bivšoj liječnici koja je otišla u mirovinu. Ona je četiri sata dolazila nekoliko godina da ne izgubimo kontinuitet liječnika – kazao je načelnik Bakunić.

Mlada liječnica Iva Hroh radi u Končanici.

-Studirala sam u Rijeci i nakon završenog faksa došla sam ovdje raditi. Bio je raspisan natječaj i ja sam se javila i dok čekam papire za specijalizaciju ginekologije radim ovdje. Vjerojatno ću specijalizaciju imati u Zagrebu, ali nakon toga vraćam se u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, nadam se u Daruvar – kazala je liječnica Hroh.

U Grubišnom Polju župan Marušića posjetio je Zavod za hitnu medicinu gdje ga je dočekao gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

-Izuzetno je važno što u Grubišnom Polju imamo Tim 1 Hitne pomoći jer preko 20 posto naših stanovnika je starije od 60 godina. Sve veća je potreba za zdravstvenim uslugama i sada će naši stanovnici imati 24 sata zdravstvenu skrb na raspolaganju kroz Dom zdravlja. Želim se zahvaliti Županiji i Domu zdravlja što su prepoznali taj problem i riješili ga – kazao je gradonačelnik Mađeruh.

Iz Zagreba u Grubišno Polje

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a Nenad Mrzlečki također je posjetio Grubišno Polje.

-Nije se do sada uspostavio Tim 1 Hitne pomoći. Bilo je objavljeno koliko sam vidio do sada deset natječaja, ovo je bio jedanaesti gdje smo uz dodatne mjere i intenzivnu komunikaciju s mladim liječnicima prenijeli potrebu za zapošljavanje i da nudimo obećavajuće uvjete i subvencije Županije i to je bio ključni momenat koji je privukao mlade liječnike – rekao je, između ostalog, Mrzlečki.

Liječnica Maša Kopušar je iz Zagreba i došla je raditi u Grubišno Polje u Zavod za hitnu medicinu.

-Nakon faksa bila sam jako motivirana da odem raditi negdje van Zagreba u neko manje mjesto. To mi se činilo kao odlična prilika da napredujem kao liječnica i kao osoba. Odluka je pala na Bjelovarsko-bilogorsku županiju jer je bilo otvoreno pet mjesta, ali isto zato što BBŽ mladim liječnicima daje odlične subvencije. Inače ovo mi je prvo zaposlenje i jako sam zadovoljna – kazala je liječnica Kopušar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!