Ako želite zbilja upoznati Zagreb, dopustite da vas po njemu prošeće vještica, i to po mraku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ako ste ljubitelji strašnih priča i imate ludu želju slušati ih kad padne mrak, onda je program Zagrebačke sablasti, koji provode Gornjogradske coprnice, prava stvar za vas. Martina Findrik, jedna od vještica voditeljica, pojašnjava kako su sablasti zapravo nastavak ranijeg projekta, Tajanstvenih priča.

– To su priče o duhovima, okultnim pojavama, sablastima i nekim praznovjernim legendama koje su poprilično strašne. Uključuju zagrebačku predaju i neka stara hrvatska vjerovanja koja se ne stignu ispričati na redovnim obilascima – pojašnjava.

– Rute su osmišljene tako da se pokriju neka uobičajena, svakodnevna mjesta u gradu s neobičnim pričama, no skreće se i na neka manje poznata, sablasna mjesta. Tamo je atmosfera uvijek sablasna, jer neke od priča su zbilja strašne, posebno kad se pričaju po mraku – kaže, a i sama ima favorite među tim pričama od kojih se ježi koža.

– Najstrašnija sablast Zagreba po meni je kuga koja pokušava ući u grad. Najčešće je to u obliku male djevojčice koja moli stražare koji su uvijek bili prisutni na ulazima u gradove, ili splavare, da ju prevezu u Grad. To je, dakle, naizgled krhka mala djevojčica, koja vas preklinje da ju pustite u Grad jer ako ostane vani, umrijet će. Vi je puštate i zapravo time puštate zastrašujuću bolest u grad koja će odnijeti mnoge živote – kaže Martina koja pojašnjava da joj je ta priča strašna iz perspektive pandemije koju smo i sami prošli.

– Posjetitelje pak najviše plaši kad se na nekim strašnim mjestima na primjer, svjetla pale sama od sebe, a nitko nije blizu senzorima. Tu je priča o dječaku koji leži unutar dvorišta jedne palače, a tamo se svjetla pale sama od sebe, to je posjetiteljima jako sablasno. Ni meni ne bude svejedno – priča i napominje kako je logično da su nam sve priče strašnije po mraku, zbog prigodne atmosfere.

Odraslima na obilascima mašta radi sto na sat, dok je djeci sve to jako zanimljivo.

– Iako je strašna, ove obilaske posjećuju i djeca. Oni osjete strah, osjete da je nešto ne baš obično u pitanju, ali nije ih tako jako strah kao odrasle. Djeca su izložena vizualnim sadržajima koji ih plaše, ali sami možda ne mogu zamisliti neku sablast pa se manje plaše nego odrasli koji to mogu zamisliti – zaključuje.

-Ture kreću od katedrale gdje posjetitelje čeka vještica u zlatnoj haljini koja vodi obilazak. Tura traje 2 i pol sata, no najčešće ju koncentrirano odrade i najmlađi – kaže naša sugovornica.

Zagrebačke sablasti Zagrebom su lutale i sinoć, a slobodne termine za ovaj, ali i druge programe potražite na Facebook stranici Gornjogradskih coprnica.

FOTO: Facebook Gornjogradske coprnice


PODIJELI S PRIJATELJIMA!