Društveni život Pakraca nezamisliv je bez mađarske zajednice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Godišnja skupština Društva Mađara Pakraca održana je 25. siječnja u prostoru vijećnice smještene unutar pakračkog vlastelinstva Janković.

Podnoseći izvješće rada u 2022. godini, predsjednik Društva Josip Fa, istaknuo je kako je Društvo Mađara Pakrac tijekom protekle godine organiziralo ili sudjelovalo u organizaciji nekoliko manifestacija na području Pakraca. To je Dan Mađara, zatim manifestacija Tragom Jankovića te Slavonski banovac. Tijekom protekle godine kroz prezentaciju mađarskih običaja i kulture nastupili su i na događanjima u Lipiku, Dežanovcu, Siraču, Lipovljanima, Dalj Planini, ali i u Prekopakri i na Matkovcu za vrijeme motocrossa. Za vrijeme Božićnog sajma u Lipiku sudjelovali su i u humanitarnoj akciji te su donirali financijska sredstva za dva mala srca Lipika – Matea i Ivana Marošević, a u prosincu najmlađe članove Društva darivao je i sv. Nikola.

Također su posjetili mađarski Csepreg što je nastavak razvoja uspješne suradnje i prijateljstva s predstavnicima tamošnje lokalne vlasti te zajednice Hrvata koji žive u Mađarskoj. Na svim tim manifestacijama, između ostalog su prezentirali umijeće tradicionalnih mađarskih gastronomskih specijaliteta.

Promovirali knjigu „Mađari u pakračkom kraju“

Prošle su godine predstavili i monografiju o Mađarima na pakračkom području koju je napisao Duško Kliček i koja je predstavljena u prigodi prošlogodišnjeg obilježavanja Dana Mađara. U toj je knjizi zapisan život stotina mađarskih obitelji i tisuće Mađara pojedinaca koji su još u 19. stoljeću potražili u našem kraju bolji i lakši život te u njemu ostavili značajan trag u gospodarstvu, kulturi, sportu i u drugim sferama života.

Što se tiče financijskog izvještaja za 2022. godinu, Josip Fa je naglasio kako su prihodi iznosili 70.500 kuna (Savjet za nacionalne manjine, Grad Pakrac, Požeško-slavonska županija, Bethlen Gabor – amaterizam i manifestacije, članarine), dok su prošlogodišnji rashodi bili 69.000 kuna.

Članovi Društva Mađara Pakrac nastavit će aktivno promicati i čuvati identitet mađarske nacionalne manjine ovog kraja, kao i dosad, uglavnom kroz prezentaciju mađarskih običaja i kulture, istaknuto je na godišnjoj skupštini.

Ogledni primjer kako udruge trebaju funkcionirati

Skupštini je nazočila i Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja Grada Pakraca, koja je u ime pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević pohvalila njihov ustrajni i vrijedni rad te ih navela kao ogledni primjer kako udruge trebaju funkcionirati. Pohvala je došla i od Duška Kličeka, od nedavno člana ovog Društva te autora gore spomenute monografije. On je istaknuo izniman trud i zalaganje predsjednika Josipa Fa, ocijenivši to kao značajan čimbenik uspješnog i nadaleko prepoznatog rada pakračkog Društva Mađara.

Podrška Požeško-slavonske županije

U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije već idućeg dana održana je dodjela ugovora o su/financiranju programa javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi i sportu u 2023. godini. Tom prigodom županica Antonija Jozić jedan od spomenutih ugovora o sufinanciranju javnih potreba u kulturi uručila je i predsjedniku Društva Mađara Pakrac Josipu Fa. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!