[FOTO] Noć muzeja Pakračane je vratila u osamdesete godine prošlog stoljeća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovogodišnja Noć muzeja održana je uz krilatice Muzeji su važni! Muzeji imaju moć! S tom je nakanom, kao i svake godine sinoć pripremljen bogat i raznolik program za sve generacije, a dva pakračka muzeja – Muzej grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti posebno su ovom prigodom bili otvoreni do dugo u noć.

U Muzeju grada Pakraca posjetitelji su mogli razgledati izložbu Slatki život koja je postavljena povodom stote obljetnice tvornice Zvečevo, a bila je ovo ujedno i sjajna prilika za prisjetiti se života tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća u Pakracu te ujedno poslušati puno dobre i kvalitetne glazbe iz tog vremena.

Tako su se preslušavale gramofonske ploče i kazete, a mogli su se pogledati i stari filmovi na video kazeti ili projektoru, tadašnjim tehničkim čudima iz 80-ih.

Čovječe ne ljuti se, Domino, Križić – kružić

Mnogi su se prisjetili i neizostavnih igara koje su bile popularne u 80-ima, a koje ponekad neki od nas znaju zaigrati i danas. – Čovječe ne ljuti se, Domino, Križić – kružić… U Noći muzeja upriličena je večer spomenutih društvenih igara, mali podsjetnik na prošla vremena i drugačije načine zabave.

Za najmlađu publiku je pripremljena i Priča za laku noć koju je izveo Mali teatar, odnosno neponovljivi Tata Slikovnica sa svojom pomoćnicom. Pročitana je i predstavljena Pahuljasta, najnovija u nizu slikovnica poznatog meteorologa Zorana Vakule.

Digitalizirani pakrački vjesnici

Promovirani su i digitalizirani Pakrački vjesnici u novom i kvalitetnijem ruhu, s naglaskom na 80-e godine 20. stoljeća. Kako je tom prigodom istaknula ravnateljica Muzeja grada Pakraca Jelena Hihlik, digitalizacija Pakračkih vjesnika, koji su dio fonda zavičajne zbirke Gradske knjižnice Pakrac, dio je zajedničkog projekta Muzeja i Knjižnice, kojim se građu vezanu uz zavičajnu povijest želi približiti što široj publici.

Tako je ova digitalizirana izdanja publici predstavila ravnateljica pakračke knjižnice Monika Lucić Fider vrativši nas u ona prijeratna vremena te način života kakav je bio tijekom 70-ih i 80-ih godina.

Povratkom u sadašnjost predstavljena je nova moderna VR aplikacija za prezentaciju arheološke baštine.

Muzej vojne i ratne povijesti

U ovogodišnjoj Noći muzeja sa svojim se programom redovito uključio i Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu. Tako su posjetitelji uz stalni izložbeni postav i otvorenu muzejsku arhivu, moći pogledati i prikaz tenkova T-34 i T-55 koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, a prikazane su i projekcije filmskih hitova „Ničija zemlja“ i „Heroji neba“ te upriličene video igraonice gdje će su se zainteresirani opet mogli okušati kao timovi u Call of Duty platformi.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!