Radnicima tvrtke zbog koje je osuđen bivši gradonačelnik ‘sjele’ plaće za studeni, ali nije ih isplatio poslodavac

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nekadašnji garešnički tekstilni div godinama poznat po brendu Modea ponovno je u poslovnim problemima i prema svemu sudeći, ponovno je na putu bez povratka. U svoja najbolja vremena Modea je zapošljavala čak 250 radnika, no od stečaja do stečaja taj se broj smanjivao da bi spao na njih manje od stotinu.

Prema pouzdanim, iako neslužbenim informacijama, proizvodni pogoni tvrtke Tex koja je preuzela brend Modea ugašeni su potkraj prošle godine, a radnici su poslani kućama i, barem do sada, nisu dobili poziv da se vrate.

‘Račun povremeno deblokiran’

Posljednja plaća, ona za studeni prošle godine, zaposlenicima Texa isplaćena je računa Agencije za osiguranje radničkih tražbina (AORT) sredinom siječnja ove godine. Inače, plaće se s računa AORT-a isplaćuju u dva slučaja – ako je žiro-račun poslodavca blokiran ili ako je tvrtka u stečaju. S obzirom da tvrtka Tex nije u stečaju, niti je, prema informacijama iz Sudskog registra, podnesen zahtjev za stečaj, za pretpostaviti je da je plaća s računa AORT-a isplaćena zato što je blokiran žiroračun tvrtke Tex.

„Poslodavac Tex je Agenciji za osiguranje radničkih tražbina (u nastavku: Agencija) dana 9. siječnja 2023. godine podnio zahtjev za isplatu plaće / naknade plaće u visini minimalne plaće za studeni 2022. godine za 83 radnika. Povodom predmetnog zahtjeva, a temeljem odredbi Zakona o osiguranju radničkih tražbina („Narodne novine“, broj 70/17, u nastavku: Zakon), Agencija je dana 13. siječnja 2023. godine donijela rješenje o isplati minimalne plaće / naknade plaće radnicima.

Odredbom članka 34. stavak 12. Zakona određeno je da je Agencija dužna prije uplate iznosa utvrđenih rješenjem provjeriti kod Financijske agencije podatke o tome je li i u kojem iznosu namirena tražbina iz zahtjeva za prisilnu naplatu. Nadalje, člankom 13. stavak 4. Zakona određeno je da u slučaju djelomične isplate plaće, ali u iznosu manjem od iznosa minimalne plaće, radnik ima pravo na isplatu razlike između minimalne plaće i djelomično isplaćene plaće. Smisao ovih odredbi je određenje da se svim radnicima osigurava isplata jednakog iznosa, iznosa minimalne plaće, bilo da je taj iznos isplatio poslodavac, bilo Agencija ili poslodavac i Agencija skupno.

U razdoblju od podnošenja zahtjeva pa do isplate po rješenju, račun poslodavca je povremeno deblokiran te su izvršeni / djelomično izvršeni pojedini zahtjevi za prisilnu naplatu, što je utvrđeno prema podacima iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje koje Agencija zaprima od Financijske agencije na dan 17. siječnja 2023. godine koji je ujedno i dan isplate.

Slijedom navedenog, Agencija je izvršila isplatu plaće / naknade plaće u visini minimalne plaće za mjesec studeni 2022. godine za 55 radnika i to u ukupnom iznosu 33.996,02 eura (256.143,01 kunu).

Kod isplate plaće i naknade plaće, Agencija je obračunala i uplatila doprinose za obvezna osiguranja koji se obračunavaju na osnovicu, u ukupnom iznosu od 5.609,34 eura (42.263,57 kuna)”, odgovorili su nam iz AORT-a.

Gubitak veći od temeljnog kapitala

Inače, iz godišnjeg izvješća za 2021. godinu, posljednjeg javno dostupnog financijskog izvješća o poslovanju, vidljivo je da je te godine ostvaren gubitak u visini od 3,7 milijuna kuna, zbog čega je iznos kapitala i rezervi te tvrtke završio u minusu od 1,7 milijuna kuna. Kada su kapital i rezerve trgovačkog društva negativni, to obično znači da tvrtci prijeti u najmanju ruku predstečaj, a najčešće i sam stečaj. Vrijedi spomenuti i da su prihodi Texa 2021. godine u odnosu na godinu ranije smanjeni sa 14 na 8,6 milijuna kuna, ali i da se zgrada Modee već mjesecima nalazi na popularnom oglasniku njuškalo.hr te da Erste nekretnine za kompletno zdanje traže 900 tisuća eura.

Treba reći i da je tvrtka Tex jedna od onih za koje je urgirao Velimir Žunac, bivši državni tajnik i bivši garešnički gradonačelnik koji se zbog toga našao pod povećalom istražitelja. On je priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om te dobio deset mjeseci uvjetne zatvorske kazne.

Foto: Erste nekretnine/Klikni.news


PODIJELI S PRIJATELJIMA!