Stjepan Benković ponovno izabran za predsjednika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U prostoru pakračke Gradske knjižnice u večernjim satima 2. veljače održana je redovita, a ujedno i izborna skupština Povijesnog društva Pakrac-Lipik na kojoj je dosadašnjem rukovodstvu potvrđen još jedan mandat u trajanju od četiri godine. Tako će i dalje Stjepan Benković obnašati dužnost predsjednika, Monika Lucić Fider dužnost tajnice, dok će Jelena Hihlik, Krešimir Vacek i Danela Vujanić biti članovi Upravnog odbora Povijesnog društva Pakrac-Lipik.

Povijesno društvo Pakrac-Lipik osnovano je 2002. godine na inicijativu pokojnog prof. Gojka Bosanca, a članovi su se svih ovih godina aktivno bavili povijesnim istraživanjima na prostoru našeg zavičaja čije su rezultate redovito objavljivali u svome Zborniku. Dosad je objavljeno 11 izdanja u kojima je pedesetak autora objavilo više od stotinu članaka.

Prijevod kanonskih vizitacija glavna aktivnost

Tako je, podnoseći izvještaj o radu u protekloj godini novi/stari predsjednik Društva, prof. Stjepan Benković istaknuo kako je glavna aktivnost Povijesnog društva u protekloj godini bila prijevod Kanonskih vizitacija župa Pakrac, Čaglić i Gaj. Prijevod s latinskog jezika je u tijeku, a njime se bavi Iva Prpić iz Osijeka.

Naime, vizitacija (lat. visitatio), u ovom slučaju kanonska vizitacija, u crkvenoj terminologiji označava pohod pojedinog crkvenog poglavara ustanovama i osobama za koje je izravno odgovoran. Predmet vizitacija bio je uvid u sjedište župe i njezinih filijala, župnika i drugih crkvenih osoba, stanovništva, crkvenih i školskih zgrada, učitelja i školske djece, primanja crkvenih službenika, groblja, križeva, kapelica i kipova te, dakako, crkava i svih drugih vjerskih aktivnosti te običaja puka. Stoga su kanonske vizitacije izuzetno dragocjen prvorazredni povijesni pisani izvori. S obzirom na da je crkva u prošlosti imala utjecaja i djelovala na cjelokupan život, one imaju daleko šire značenje kao izvori za demografiju, kulturu, umjetnost, običaje, arhitekturu, a pružaju i gospodarsku sliku vremena i područja.

Gastronomska manifestacija „Kod veprove glave“ najzahtjevnija aktivnost

Premda je prijevod kanonskih vizitacija glavna aktivnost Društva, daleko zahtjevnija aktivnost, prema riječima prof. Benkovića bila je gastronomska manifestacija „Kod veprove glave“ koju su tijekom 2022. godine tri puta održali kao organizatori na 10. Sajmu cvijeća u Lipika, lipičkim bazenima te pakračkom Slavonskom banovcu, dok su suorganizatori bili na OPG Jozo Šugić u naselju Kusonje.

Između ostalih aktivnosti istaknuto je i to da redovito uređuju okoliš oko crkve sv. Pantelejmona u Tornju, a sudjelovali su i u manifestaciji Tragom Jankovića u Pakracu te na Ajvar festu i Fišijadi u Lipiku.

Također, Mario Barać i Stjepan Benković protekle su godine imali promociju knjige „100 godina Dječjeg doma Lipik“.

U 2023. godini planiraju objaviti 12. Zbornik, a u planu je i dovršetak prijevoda kanonskih vizitacija te nastavak provođenja redovitih aktivnosti.

Što se tiče financijskog stanja, Povijesno društvo Pakrac-Lipik sredstva za ostvarivanje svojih aktivnosti prijavom na raspisane natječaje dobiva iz gradskih proračuna Lipika i Pakraca pa im je tako prošle godine od strane Grada Pakraca dotirano 13.000 kuna, a od strane Grada Lipika 18.000 kuna.

Podršku Povijesnom društvu u ime Grada Lipika izrazio je gradonačelnik Vinko Kasana. Gradonačelnik je pohvalio sve njihove vrijedne aktivnosti, naglasivši kako su postali prepoznatljivi, ne samo na području Lipika i Pakraca, nego i šire.

Lipik je prošle godine postao član Europske udruge povijesnih termalnih gradova (EHTTA), tim će povodom prema riječima gradonačelnika u svibnja ove godine, kad se bude održavao Sajam cvijeća, Lipik posjetiti novinari iz čitavog svijeta pa će se tom prigodom moći upoznati i s radom ovog Povijesnog društva.

Okupljene je pozdravila i Marija Martinelli, stručna suradnica za društvene djelatnosti u Gradu Pakracu, istaknuvši kako su hvalevrijedne sve akcije i trud  kojim njeguju povijesnu baštinu naša dva grada. (mk)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!