Nakon 27 godina rada, a na kraju i mobinga, Ivana je ostvarila svoj san pokrenuvši ‘Majstoricu’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kažu da svoju kreativnu crtu u sebi nosimo od rođenja, ali ponekad je potrebno proći kroz trnje kako bi ona napokon izašla na vidjelo u svom punom sjaju. Dokaz tome je priča koju nam je spremno ispričala Ivana Stary, Bjelovarčanka sa zagrebačkom, ali i bjelovarskom adresom. Dugi niz godina Bjelovarčani je znaju kao osobu koja izrađuje nakit, a cijela njezina kreativnost počela se graditi još u Osnovnoj školi u likovnjacima kod profesora Miroslava Brletića.

– Sudbina je htjela, umjesto da završim u nekoj kreativnoj struci, ja sam završila ekonomsku školu i uz podršku roditelja prvih 27 godina odradila u Ini na ekonomskim poslovima. Naša cijela obitelj vezana je uz Inu i proizvodnju nafte i bila sam treća generacija koja je tu odradila dio svog radnog staža. Volontirala sam 25 godina kao povjerenik u Sindikatu naftnog gospodarstva i stekla puno znanja u radu s ljudima. Isto tako je sudbina htjela da se nađem na listi viška u Bjelovaru, pa sam stigla u Zagreb, gdje me moj šef upoznao sa svojim susjedom. I tako je krenula moja ljubavna priča, priča o obitelji, o obiteljskom životu, priča o dječaku kojeg podižemo, o životu u kojem uživamo – priča Stary.

Otkaz u Ini

Nakon 27 godina, počela se osjećati kao višak.

– Svoje jedinče rodila sam sa 43 godine i nakon povratka na posao čekao me otkaz, kao sindikalnom povjereniku nisu to mogli realizirati, ali su mi oduzeli posao. Kad sam shvatila da me zaobilaze s radnim zadacima pokušavala sam naći drugi posao unutar tvrtke, posao gdje ću raditi kao što sam navikla, ali svaki moj pokušaj bio je bezuspješan. Nakon nekog vremena počela sam osjećati posljedice na zdravlju. Dan danas mi je žao što sam svo to vrijeme propustila napraviti neke stvari za sina, što mu ponekad nisam bila nasmijana i što sam nakon osmosatnog sjedenja i gledanja u prozor bila strgana i umorna, bila sam uvijek tu za njega, ali znam da nije bilo mobinga da bi bilo drugačije – kaže.

Odlučila se Ivana Stary na veliki korak kako bi konačno mogla raditi ono u čemu istinski uživa.

– Uvijek je postojala ta želja da sve to dignem na neku drugu dimenziju otvarajući obrt i stigao je i taj trenutak kad osjetiš da tvoj hobi mora postati konačno tvoj posao tako da možeš uživati u njemu. Kao nesigurnom raku falila mi je ta podrška i odlučnost da sigurno radno mjesto zamijenim nečim izazovnim, ali onim što volim. Konačno sam se našla, a tu je bio i dio ekipe Starcy koji su rekli „hajde mama možeš ti to“. Uz moje dečke, sina i supruga zaista je sve moguće i velika su mi podrška. U Ini su česte liste viška i odlučila sam se pobrinuti završiti na listi, ovog puta svojom voljom. Iz tvrtke sam izašla 13.3.2020. Nisam se nadala ni da će nakon vikenda svijet stati, niti da će ukinuti samozapošljavanje te uslijediti potres, ali kako bi moj muž rekao „sve će se to posložiti, tako je valjda moralo biti“. Da je bilo lako, nije, ali sve je bolje od osjećaja da te netko svakim danom ponižava praveći se da si nevidljiv, ignorirajući tvoju želju da radiš. Obrt sam otvorila te jeseni uz poticaj, ne baš u lijepo vrijeme, ali to vrijeme od mene gradi jednog upornog obrtnika – rekla je Stary.

I tako se rodila „Majstorica“.

– Što god da treba napraviti, popraviti, smisliti ja sam tu, tako je došao i taj dan kada mi je sin rekao „mama ti si prava majstorica baš kao Zvončica u crtiću“, dakle dileme više nije bilo, obrt će se tako zvati, Majstorica. Naš je sin veliki ljubitelj muzeja, volimo putovati i već ima kolekciju suvenira, ali nekada nije zadovoljan ponudom i tu se stvorila ideja kakve bi sve suvenire suvenirnice morale imati. To je neka početna ideja za proizvodnju u obrtu, suveniri za djecu, ne samo Bjelovara nego općenito Lijepe naše. Mi volimo svaki kutak naše Domovine i htjela bih da kroz tu ljubav stvorimo nešto prepoznatljivo, naše – dodaje.

Zahvalna Zavodu za zapošljavanje

San za otvaranjem obrta ostvario se uz pomoć poticaja za samozapošljavanje, a Ivana je sama napisala projekt.

– Onako. iskreno iz srca, na papir sam stavila sve svoje želje, ja drugačije ne znam. Iako sam kao kreativac puno toga imala kupljeno i skupljeno godinama, sad sam nešto htjela drugačije, ipak treba od hobija napraviti posao od kojeg se može živjeti. Neizmjerno sam zahvalna Zavodu za zapošljavanje koji mi je u toj neobičnoj godini za sve nas bio velika podrška. Uspjela sam dobiti poticaj koji mi je omogućio kupovinu stroja i osnovno za pokretanje obrta. Nisam dugo čekala da se zaposlim, pa sam i novčane naknade na koje sam imala pravo od Zavoda povukla, te uz poticaj Bjelovarsko-bilogorske županije kupila si još jedan stroj. Tako da, koliko god bila teška ta prva godina, nakon otkaza meni su se nekako poklopile neke lijepe stvari – rekla je Stary.

Kako usklađuje sve poslove u obrtu?

– Joj još se navikavam na sve to, ipak sam veliki dio svog radnog vijeka bila osam sati na poslu. Dizajn i obradu odrađujem sama, kao i nabavu materijala, iako mi nabavku nekada pomogne i suprug. Pošto živimo na dvije adrese, a on zna koliko ja ne volim zagrebačku gužvu. Također sama odrađujem kancelarijske poslove oko knjigovodstva, kontakte s kupcima, pakiranje i reklamiranje proizvoda – kaže.

Sin Marin Ivani je veliki pomagač, posebno kada se radi o novim idejama.

– Ideja ima puno, iako moram priznati da je tu i moj pomagač Marin koji točno zna što djeca žele i vole. Naravno i sve one ideje koje su mi se stvarale sve one godine dok sam sjedila na svom radnom mjestu u Ini sada malo po malo izlaze na svjetlost dana – navodi.

Što sve proizvodi Majstorica?

– Iz moje radionice izlaze personalizirani pokloni za sve prigode. Od okvira uspomena za rođenje djeteta, za prvi dan vrtića i škole, pa i diplome. Svaku priču volim ispričati na neki drugačiji način. Volim realizirati i dio vaše ideje, utkati u okvire tračak osobnosti za osobu kojoj se poklanja. Iz moje radione izlaze i razni natpisi i zahvalnice i detalji za svadbe, krštenja i krizme. Personalizirani magneti za apartmane i suveniri. Uz to radim i pribor za vrtiće i dekoracije i suvenire za djecu. Ipak, ponekad se vratim i svojoj prvoj kreativnoj ljubavi nakitu. Za Uskrs i Božić radim poseban program, od vjenčića aranžmana i personaliziranih kuglica i ukrasa. Uživam ostvarujući ideje koje su godinama čučale u mojoj glavi kao nerealizirani projekti – rekla je.

Vama, našim čitateljima, Ivana Stary željela je poslati i poruku. Ipak se radi o osobi koja je ostvarila svoj san rekavši na sav glas „nikada nije kasno“.

– Ako netko sjedi nezadovoljan na svom radnom mjestu, neka samo iskorakne hrabro, nema ničeg boljeg nego biti zadovoljan. Zato mi dok ovo pišem, zasuze oči. Jedino je bitno imati i ruke za koje se držiš, a ja imam svoje dečke, pa mi smo Starcy. Muž uvijek kaže, sve se to nekako posloži, evo taman u ovo vrijeme prije deset godina oboje smo bili sami, a danas imamo divnu obitelj – poručila je.

Vrata Ivanine virtualne galerije godinama su otvorena od 0-24 na društvenim mrežama i na web stranici, no voli izaći i među ljude te popričati s kupcima. Stoga uvijek za vrijeme pojedinih događanja ima štand u gradu.

Zašto baš izabrati Ivanine proizvode?

– Zato što su originalni, hrvatski proizvod, rađen s puno ljubavi ili ostvarenje vaše ideje. Napravljeni su kako bi uljepšali trenutak ili vaš životni prostor. Kupnjom podržavate moj obrt, moj san da svom sinu pokažem kako nastaju proizvodi izrasli iz posla u kojem uživam dajući mu primjer da u životu mora raditi ono što voli i u čemu uživa. I ono najvažnije što kaže i naš slogan: „Naši pokloni donose sreću“ iskusite ju.

– Uđite u moju virtualnom galeriju, mjesto gdje vam predstavljam sve ono što stvaram, mjesto gdje možete odabrati svoje poklone što stvaraju divne uspomene. Poklone i detalje što donose sreću – zaključila je.

https://majstorica.hr/

FB MajstoricA

IG Majstorica.Ivana


PODIJELI S PRIJATELJIMA!