Dođite i vi: Počinju pučke svete misije u župi Kapela

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pučke svete misije stari su tradicionalni crkveni oblik duhovne obnove koji se, u trajanju od najčešće tjedan dana, provodi u župi pod vodstvom otaca misionara. Cilj je tog opsežnog programa, prije svega, produbiti osobni vjernički identitet te povezati i duhovno osnažiti sve strukture društva.

– Sam nas Učitelj na to potiče govoreći: „Kada dođeš k sebi, učvrsti svoju braću“ (usp. Lk 22,31). Svjesni smo kako kriza vjere sve više uzima danak te je mnogo onih koji samo formalno pripadaju Kristu, za što su, nažalost, najčešće odgovorni nedovoljna poučenost o vjerskim istinama i obredima te naviknutost na kršćanski ambijent. No i u ovim užurbanim vremenima mnogi ljudi postavljaju pitanja o smislu vlastita života tražeći odgovore na njih – kaže župnik župe Kapela Goran Bužak. Pojašnjava kako nova evangelizacija pape Franje želi usmjeriti pojedinca i zajednicu na autentični susret sa živim Bogom. Sveti Gašpar del Bufalo, nastavlja župnik, prije više od sto godina, utemeljio je družbu braće Misionara krvi Kristove CPPS koji će narednih dana, od 5. do 12. ožujka 2023. godine, boraviti u župi svete Marije Magdalene u Kapeli te u njoj provesti svoje misijsko poslanje.

Kada sve počinje

– Župa Kapela, u dvadeset bilogorskih naselja, broji oko dvije tisuće vjernika te se za projekt duhovne obnove priprema već nekoliko mjeseci. Sve su obitelji u župi na božićnom blagoslovu dobile program i tijek misija, a molitva za misije koja se izgovara na kraju svake mise, ali i u mnogim obiteljima, najvažniji je dio pripreme. Misionar pater Marijan Zubak do sada je župu u Kapeli posjetio triput te se susreo s predstavnicima udruga i civilnog društva. Dvojici otaca misionara tijekom misija pomagat će njihovi bogoslovi i časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove – najavljuje župnik.

Sam program započinje večernjim susretom u Gornjim Plavnicama već u subotu, 4. ožujka, dok se centralno otvorenje misija planira u nedjelju, 5. ožujka, na misi u 11 sati koju će u župnoj crkvi u Kapeli predvoditi mons. dr. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup. Tom će prigodom otac biskup misionarima simbolički predati ključ župe na tjedan dana.

U navedenom razdoblju oci misionari pohodit će domove za stare i nemoćne, bolesnike po obiteljima i stanovima, školske ustanove na području župe i dr. Uz vjerničke zajednice koje čine župni suradnici, čitači, zvonari, cvjećari, pjevači, ministranti, krizmanici, prvopričesnici i slično. S misionarima će se susresti i članovi laičkih organizacija koji djeluju u župi, kao što su Udruga žena Kapela, NK Skok – Skucani, NK Bilogora – Kapela, DVD Botinac, Nova Diklenica, Gornje Plavnice i drugi.

Središnje slavlje

Središnje slavlje misija za sve filijale, zajednice i udruge bit će u subotu, 11. ožujka, u 17 sati kada će nakon posvete župe BD Mariji središtem Kapele krenuti svečana procesija sa svijećama. Tom će najvažnijem dijelu svoj doprinos dati Lovačka udruga Bilogora – Kapela koja za sve okupljene priprema bogatu okrjepu u svom prostoru. Detaljan raspored i tijek Pučkih svetih misija u župi Kapela moguće je popratiti na letku u prilogu ili na Facebook stranici župe Kapela.

Svi koji se žele priključiti misijama su dobrodošli, bez obzira odakle bili. U svoj zbrci društva i žurbi za materijalnim dobrima Krist poručuje: „…ovo je trebalo učiniti, a ono ne propustiti“ (usp. Mt 23,23). Uz sve prolazno istinska se punina jedino postiže u Vječnome – zaključuje župnik Bužak.

U nastavku pogledajte program:

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!