Odlučeno tko će ove godine dobiti gradska priznanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradsko vijeće Grada Pakraca održalo je 11. sjednicu u utorak, 7. ožujka. Sjednica je započela aktualnim satom, tijekom kojeg su gradski vijećnici postavljali pitanja gradonačelnici Anamariji Blažević (HDZ) i njezinim suradnicima.

Vijećnik Zoran Krejči iz SDP-a pitao je gradonačelnicu o uručenju povelje počasnog građanina generalu Gotovini koja je generalu dodijeljena prije deset godina, ali nikada ju nije preuzeo. Odgovoreno mu je kako priznanje i dalje stoji u Gradskoj upravi, ali general po njega nije došao. On je dosad pozivan na svaku svečanu sjednicu Gradskog vijeća te će biti pozvan ponovno. Gradonačelnica je izrazila žalost zbog takvog odnosa prema priznanju, a Miroslav Ivančić (HDZ) je kazao da su generala za to svečano priznanje predložile braniteljske udruge. Prema njihovim saznanjima, general je samo u Novskoj, na čijem je ratištu ranjen, preuzeo takvo isto priznanje. Drugdje nije nigdje, premda su u euforiji prije deset godina, dodijeljena slična priznanja i u brojnim drugim gradovima i općinama. Krejčija je zanimalo i to je li predsjednik Republike Zoran Milanović uoči 32. godišnjice od početka Domovinskog rata pozvan na svečanost u Pakrac. Gradonačelnica je odgovorila da poziv na Pantovčak nije upućen zbog neugodnosti koje su se dogodile prošle godine.

Tamara Vujanić (SDP) je pitala kad će biti korišteno završeno igralište s umjetnom travom i zašto nije u upotrebi. Odgovoreno joj je da se još čeka uporabna dozvola. Vijećnica je potom upitala i u vezi studija fizioterapije. Zanimalo ju je li se pisalo Zdravstvenom veleučilištu (ZVU) i je li stigao pisani odgovor. Gradonačelnica je odgovorila da nije stigao pisani odgovor, ali bili su na sastanku s tajnikom i prodekanicom za nastavu. Jako mali broj studenata se općenito upisuje na ZVU, ali oni i dalje neće odustati od Pakraca. Najviše ih smeta što puno djece s našeg šireg lokalnog područja upisuju ZVU u Zagrebu, a ne u Pakracu. Rečeno je i da se razgovaralo o izvanrednom sestrinskom studiju, međutim oni uvode online studij sestrinstva te je upitno kako će se takav studij razvijati.

Anitu Skalnik (HDZ) je zanimalo namjerava li Grad Pakrac i ove godine poticati obrtnike. Gradonačelnica je pozitivno odgovorila te istaknula kako Grad podupire poduzetništvo, a ove će godine mjere biti javno predstavljene 17. ožujka.

Vijećnik Mile Vujić (SDP) je postavio pitanje o trenutnom stanju gradskih financija te podmiruje li Grad sve svoje obveze. Gradonačelnica Blažević je odgovorila kako je sve u redu s financijama i podmiruju se sve obveze. Trenutno se koristi dozvoljeni minus s obzirom na to da nisu vraćena sva sredstva kojima su se predfinancirali projekti. Je li po okončanju natječaja iznajmljen Hotel Pakrac i kome, bilo je drugo pitanje koje je postavio vijećnik Vujić, a odgovoreno mu je da je pristigla jedna ponuda te postoji velika mogućnost da Hotel od travnja bude u zakupu.

Nada Todorović (SDSS) je pitala za uređenje obraslih nekretnina u vlasništvu države i kako će doći do naplate privatnih nekretnina vlasnicima koji su u inozemstvu. Gradonačelnica kaže da su se s time uhvatili u koštac. Kod privatnih nekretnina naprave se zabilježbu na vlasničkom listu, a državne nekretnine uglavnom su regulirane. Također, iznosi potpore u gorsko planinskim područjima, vijećnicu je zanimalo zašto pakrački poduzetnici ostaju bez tih potpora, a lipički ih imaju. Moguće da je došlo do pogreške u izradi studije, u petak će biti sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na tu temu, odgovoreno joj je.

Na kraju aktualnog sata predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) je pitao o izgradnji doma za stalni smještaj hrvatskih branitelja i hostela za smještaj mladih učenika koji ovdje dolaze, što je najavio ministar Medved tijekom boravka u Pakracu. U odgovoru koji mu je upućen istaknuto je da bi navedeni braniteljski centar trebao biti u nekadašnjoj Žutoj kući, a hostel u nekadašnjoj preparandiji koja je prije nekoliko mjeseci vraćena Srednjoj školi, odnosno Požeško-slavonskoj županiji.

Komunalac smanjio količinu otpada, ali još uvijek nedovoljno

U protekloj godini, Komunalac je uspješno zbrinuo manje količine otpada na odlagalištu Crkvište na Krndiji nego godinu dana ranije, a to se ponajviše zahvaljuje povećanom sakupljanju sortiranog otpada, posebno plastične ambalaže. Međutim, iako je odvojeno sakupljanje otpada u porastu za 5% u odnosu na prethodnu godinu, postotak sortiranog otpada još uvijek nije dovoljan u odnosu na planirane količine iz Uredbe o gospodarenju otpadom.

Nažalost, umjesto planiranih 1060 tona, odloženo je 1800 tona miješanog otpada, što je skoro dvostruko više nego što je bilo predviđeno. Ova neusklađenost dovela je do toga da gradovi Pakrac i Lipik plate oko 11.000 eura kazne. Josip Bišćanin, direktor Komunalca, izvijestio je vijećnike na sjednici Gradskog vijeća Pakrac o ovom problemu.

Gospodarenje otpadom je bila ključna tema rasprave na sjednici, a neki su se vijećnici složili da je napredak u redukciji miješanog otpada ohrabrujući, ali nedovoljan. Tamara Vujanić iz SDP-a izrazila je zabrinutost zbog nedostatka represivnih mjera prema neodgovornima. S druge strane, Mario Seleši iz HDZ-a pozdravio je gradsku aplikaciju “moj.pakrac.hr” kao jedno od rješenja za poboljšanje stanja u prostoru kada je u pitanju zbrinjavanje otpada.

Gradonačelnica Anamarija Blažević izrazila je svoju žaljenje zbog kazne od 11.000 eura, smatrajući da bi se taj novac mogao potrošiti na pametnije načine. Predložila je da se umjesto represivnih mjera, građanima pruži više edukacije i podizanja svijesti o važnosti sortiranja otpada. Čak i u gradskim uličnim koševima za smeće, pronalaze se vrećice s kućnim otpadom koji građani ostavljaju kako bi izbjegli plaćanje dodatne kante odvoza mjesečno.

Pročelnik Marijan Malogorski iznio je podatak da je Grad prošle godine očistio tridesetak divljih deponija, pri čemu su pronađeni dokazi poput računa ili liječničke dokumentacije. Međutim, ti dokazi se ne priznaju na sudu.

Usvojena odluka o dobitnicima gradskih priznanja

Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo ovogodišnju odluku o dobitnicima gradskih priznanja. Svi dobitnici bit će nagrađeni javnim priznanjima na svečanoj sjednici povodom Dana Grada koja će se održati 20. ožujka. Tea Silađi, profesorica glazbe u Osnovnoj glazbenoj školi, dobit će Zlatnu plaketu “Grb Grada Pakraca” za područje kulture. Slavko Vuić bit će nagrađen za doprinos u fizičkoj kulturi, a Udruga invalida rada Pakrac-Lipik bit će nagrađena za doprinos u području zdravstva i socijalne skrbi. Nagrađeni javnim priznanjem “Pečat Grada Pakraca” su Dean Nagy, dr. med., Ivica Turuk, Marijan Gašpar (posthumno), Pero Tutić, Zlatko Grčević i Željko Troha.

Uz to, ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac, Alfreda Petani Grafina, objavila je da će korisnici škole i dalje plaćati isti iznos kao i do sada, ali će se cijene izražavati u eurima i centima.

Predsjednik i izvjestitelj o radu Savjeta mladih Grada Pakraca, Karlo Rek, dobio je pohvale za svoj rad. Naime, u izvješću koje je podneseno na uvid Gradskom vijeću istaknuto je devet različitih edukativnih, zabavnih i promotivnih aktivnosti koje su članovi Savjeta mladih provodili tijekom protekle godine. (mk)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!