Župan Marušić povodom energetske obnove domova zdravlja: ‘Važno je ulagati u ljude, ali i u infrastrukturu’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zgrade Domova zdravlja u Daruvaru i Grubišnom Polju idu u energetsku obnovu koja bi trebala rezultirati 50-postotnim smanjenjem potrošnje energije, čulo se u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Daruvaru. Spomenute zgrade prijavila je Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije na javni poziv Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina, pri čemu je grubišnopoljski Dom zdravlja završio na prvom mjestu među više od 150 prijavljenih projekata, a daruvarski na petom mjestu.

APN će sada voditi te projekte, što znači da će pripremiti projektnu dokumentaciju, odabrati izvođače radova i nadzor, a zgrade bi u novom, energetski učinkovitijem ruhu trebale osvanuti u roku od godinu do dvije godine dana.

„Ovdje je riječ o velikoj rekonstrukciji obje zgrade jer radovi obuhvaćaju novu toplinsku ovojnicu, grijanje, hlađenje, rasvjetu i ventilaciju, a prema važećem troškovniku gruba je procjena je da riječ o investiciji od oko 2.400 kuna po četvornom metru, odnosno 320 eura”, istaknuo je župan Marko Marušić dodavši kako je Bjelovarsko-bilogorska županija svjesna nedostatka medicinskih stručnjaka te da zbog toga ima brojne poticajne mjere zahvaljujući kojima se lani na području županije zaposlilo 28 mladih liječnika.

Visoki režijski troškovi

„Kako bismo podigli kvalitetu zdravstvenih usluga, bitno je ulagati u ljude, ali bitno je i ulagati u infrastrukturu”, naglasio je župan dodavši i da je Vlada RH preuzela otplatu kredita za izgradnju nove zgrade bjelovarske bolnice kao i financiranje opremanja, pa će u županijskom proračunu ostati više prostora za potrebe županijskog zdravstva.

Ravnatelj Doma zdravlja BBŽ Josip Rajković kazao je da su režijski troškovi spomenutih domova vrlo visoki te da bi se nakon energetske obnove trebali prepoloviti. Dodao je i da se u njih godinama nije ulagalo pa su u takvom stanju da se na pojedinim mjestima ne mogu ni zatvoriti prozori.

Damir Lneniček, daruvarski gradonačelnik, kazao je da je zgrada Doma zdravlja u samom centru grada te da će se njezinom obnovom ne samo uštedjeti na energentima i dići kvaliteta zdravstvene usluge, nego će i Daruvarčani imati reprezentativniju i ljepšu zgradu.

Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja, poručio je da je Dom zdravlja u tom gradu u derutnom stanju te da se o njemu nije brinulo manirom dobrog gospodara.

„Dobili smo najveći broj bodova, ali to je ujedno i pokazatelj u kakvom je stanju ta zgrada. Drago mi je što će na ovaj način naši djelatnici steći bolje uvjete za rad, a naši pacijenti imati ugodniji boravak”, kazao je Mađeruh.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!