Proizvodi obitelj Vida uspješno spajaju blaga Garešnice i Korčule i lako nalaze put do kupaca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Cvijeće, povrće, ukrasno i ljekovito bilje, pčele i pčelinji proizvodi. Sve se to može naći na OPG-u Vida u Kapelici kod Garešnice, a sve je, priča nam Željko Vida, krenulo od pčela.

-Za pčele trebate lavandu, pa posadite lavandu, trebate ružmarin i posadite ružmarin i tako smo krenuli uzgajati te neke ukrasno ljekovite biljke – opisuje početne korake Vida.

Potom su se Vide željeli javiti na Program ruralnog razvoja, a kako bi imali dovoljnu ekonomsku veličinu gospodarstva krenuli su u sadnju cvijeća pri čemu su opet željeli da ono ima dvostruku vrijednost, pa je izbor pao na neven. To baš nije ispalo onako kako su željeli jer se pokazalo da je za javljanje na natječaj potrebno certificirano sjeme što oni nisu imali. Nisu imali uvjet za korištenje mjere, ali su zato imali puno nevena koji ih je potom doveo do sljedeće stepenice u proizvodnji.

-Odlučili smo napraviti nevenovu kremu, tradicionalno kako se nekada radilo, ali kada spomenete nekome da pravite nevenovu mast sa svinjskom mašću onda vam to neće nitko kupiti, pa smo svinjsku mast zamijenili maslinovim uljem – kaže garešnički poljoprivrednik.

Kako imaju OPG i na Korčuli maslinovo ulje je odande. Nakon kreme nastao je i macerat od nevena. No, zašto stati samo na nevenu? Vodili su se time Vide i zasadili i crni sljez koji je također medonosan. Dobar je za pčele, a oni i od njega imaju višestruku korist jer rade čaj i dodaju ga u kremu. Što se samog meda tiče, imaju one kontinentalne – bagrem, livadu, šumski, kesten, a od morskih lavandu, vrijesak, kadulju, draču.

Foto: OPG Vida

Vide na garešničkom OPG-u med ne prodaju na klasičan način kupcima na tržnici ili kućnom pragu već su se odlučili za model poslovnih kutija u kojima su i med i medica i ljekovito bilje sve popraćeno i letkom u kojem se tumači priča o medu. Njihova priča o medu je pak dobila i novo poglavlje, za njih logično, kušaonicu u kojoj je glavna zvijezda upravo med. Što drugo kada je od pčela sve i počelo?

-Preko ljeta smo na Korčuli, vidjeli smo tamo agroturizme s kušaonicama ulja, ovoga, onoga – opisuje rađanje ideje Željko Vida.

Rekli su zašto ne bi oni imali kušaonicu meda. Nema ih puno, a med se može probati u raznim kombinacijama.

-Može se popiti kava s medom, pojesti sladoled preliven s medom, grah s medom, pečenje s medom – sve moguće kombinacije su tu.

Foto: OPG Vida

Imali su pandemijsko otvaranje – polovinom prosinca prošle godine, a gostima nude cjelovito pčelarsko iskustvo.

-Gostima se daju zaštitna pčelarska odijela, odvede ih se na pčelinjak, otvori košnica da ju pomiriše, probaju med – opisuje Vida koji uspješno gradi svoju mednu priču začinjenu ljekovitim biljem


PODIJELI S PRIJATELJIMA!