Škola u kojoj se nastava provodi na tri jezika uložila gotovo 13 tisuća eura u novu opremu za učionice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Osnovna škola Dežanovac uredila je učionicu računalima i ostalom tehničkom opremom koja će znatno unaprijediti kvalitetu održavanja nastave. Ukupno 12.870 eura povučeno je putem Ministarstva znanosti i obrazovanja iz Operativnog programa Vlade RH namijenjenog nacionalnim manjinama – naveli su iz BBŽ-a.

U ovom slučaju riječ je o operativnom programu za srpsku manjinu. Naime, u OŠ Dežanovac nastava se osim na hrvatskom jeziku, po modelu A, provodi i na češkom i srpskom jeziku, po modelu C, a od jeseni će ponovno imati nastavu i na mađarskom jeziku i po tome su jedinstveni u Hrvatskoj.

Završetak prve faze opremanja učionice u kojoj je utrošeno gotovo 9500 eura koji su školi uplaćeni još lani dok je preostalih 3370 eura odobreno prošlog tjedna, obilježen je prigodnom svečanošću – istaknuli su iz BBŽ-a.

– Dobivenim novcem smo kompletno uspjeli opremiti jednu učionicu za potrebe nastave. Radi se o interaktivnoj ploči, električnom projekcijskom platnu, projektoru, modularnim stolovima, stolcima, printeru u boji, ormaru za punjenje tableta. To je jedan dio novca. Drugi dio će se realizirati u narednim tjednima. Imali smo potporu na svim razinama, od Ministarstva, Županije i ja svima zahvaljujem – istaknuo je Zoran Činčak, ravnatelj OŠ Dežanovac.

Župan Marko Marušić zahvalio je ravnatelju škole Zoranu Činčaku na prijavi projekta te svom zamjeniku Saši Lukiću na inicijativi i pomoći.

– Ovo je hvalevrijedan potez. Imali smo priliku vidjeti na što su utrošena sredstva. Sva djeca će to moći koristiti. Ova škola je doista posebna. Imamo polaznike srpske i češke nacionalne manjine, a uskoro ćemo imati i nastavu na mađarskom jeziku. Hvala svima koji su sudjelovali – kazao je, među ostalim, župan Marušić.

Zamjenik župana Saša Lukić izrazio je nadu da OŠ Dežanovac neće biti jedina koja je iskoristila mogućnost financiranja.

– Ova škola već niz godina ima nastavu na srpskom jeziku, po modelu C. Drago mi je da je cijeli zatraženi iznos kroz projekt i odobren i da je nabavljena cjelokupna oprema i sve što je bilo dogovoreno. Nadam se da ovo neće biti jedina škola s područja Županije koja se javila, da će ih biti još, jer na taj način osiguravamo i podižemo standard i učenici imaju puno bolje uvjete za rad – istaknuo je Lukić.

Dobru suradnju sa školom, ali i s predstavnicima svih triju nacionalnih manjina na tom području istaknuo je načelnik općine Dežanovac Josip Stjepanović dok je načelnik Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina Ministarstva znanosti i obrazovanja Milan Vukelić ukazao na važnost njegovanja multikulturalnosti i višejezičnosti u hrvatskom društvu

– Drago mi je da vi ovdje omogućujete djeci da uče svoj materinji jezik. To je iznimno važno, ne samo da bi se jezik sačuvao, već i zbog stvaranja osjećaja sigurnosti, osjećaja prihvaćenosti i osjećaja ljubavi prema mjestu gdje žive. Siguran sam da će se ovakvi projekti nastaviti kako bi se omogućili što kvalitetniji uvjeti obrazovanja za svu djecu, bez obzira na nacionalnost – istaknuo je Vukelić.

Tom prigodom župan i ravnatelj škole potpisali su Sporazum o besplatnom ljetovanju djece iz obitelji slabijeg imovinskog stanja s područja Županije u školskom odmaralištu u Tkonu na otoku Pašmanu. I ove će godine u Tkonu ljetovati oko 70 učenika, u dvije grupe tijekom srpnja. Riječ je o aktivnosti koja traje već 20 godina. U ovogodišnjem županijskom proračunu za to je osigurano 17.250 eura – istaknuli su iz BBŽ-a.

Foto – BBŽ


PODIJELI S PRIJATELJIMA!