[FOTO] PAKRAC: Održano informativno događanje ‘EU fondovi – Nove prilike 2021-2027’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U utorak, 28. ožujka, u Pakracu je održano četvrto po redu informativno događanje „EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Događaj je organiziran za predstavnike lokalne zajednice s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije kako bi ih se informiralo o mogućnostima financiranja projekata sredstvima EU fondova iz nove financijske perspektive 2021.-2027. te pružiti informacije o iskustvima dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova.

Pozdravnim govorima događaj su otvorili gradonačelnica Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Ivan Bota.

„Pakrac je u ratu bio potpuno uništen, kao i gospodarstvo. Stoga smo još pretpristupne fondove Europske unije prepoznali kao alat kojim ćemo obnoviti gospodarstvo i stvoriti nova radna mjesta. U tom smo razdoblju osnovali dva poslovna inkubatora i dvije poslovne zone. A ulazak u Europsku uniju dočekali smo spremni te smo započeli realizaciju brojnih projekata koji su znatno doprinijeli razvoju grada“, istaknula je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i poručila da EU fondovi uistinu mijenjaju Hrvatsku nabolje.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić naglasila je da su u prethodnom financijskom razdoblju 2014.-2020. za realizaciju EU projekata povukli više od 300 milijuna eura. „Taj smo novac ulagali u razvoj gospodarstva, komunalne, zdravstvene, socijalne i obrazovne infrastrukture te turizam. Rezultate vidimo u većem broju tvrtki, rastu BDP-a županije i boljim uslugama za građane. A zbog dobrog planiranja i komunikacije s Ministarstvom vjerujem da ćemo u aktualnom financijskom razdoblju biti još uspješniji“, kazala je županica Jozić.

„Kad je riječ o tempu kojim pripremama natječaje za financijsko razdoblje 2021.-2027. bolji smo od mnogih članica Europske unije, iako smo najmlađi član te zajednice. Na raspolaganju nam je ukupno 25 milijardi eura, što je znatno više od prošlog razdoblja. Vjerujem kako će nam dosadašnje iskustvo u iskorištavanju novca iz fondova Europske unije pomoći da budemo još bolji“, rekao je ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Ivan Bota.

Izdvojio je kako je za brdsko-planinska područja, kojima pripadaju dijelovi Požeško-slavonske županije, osigurano 470 milijuna eura za posebne projekte. „Za gradove smo osigurali posebno 681 milijun eura, a Požega je uključena u ITU mehanizam kroz koji će moći realizirati vlastite izdvojene projekte“, zaključio je ravnatelj Bota.

Službenici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili su programe Kohezijske politike: Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. te Interreg programe Hrvatska – BiH – Crna Gora i Hrvatska – Srbija. Kolege iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Ministarstva poljoprivrede mogućnosti sufinanciranja projekata u okviru Europskog socijalnog fonda plus i Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027.

U zadnjem dijelu programa, na panel raspravi pod nazivom: „Iskustva korištenja fondova Europske unije na lokalnoj razini i priprema za korištenje sredstava u novom programskom razdoblju“ sudjelovali su predstavnici Grada Pakraca, Požeško-slavonske županije, Regionalne razvojne agencija Požeško-slavonske županije – PANORA, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i tvrtke D.E.M.

Informativna događanja – Nove prilike 2021.-2027. namijenjena su predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja. Cilj je predstavljanje aktualnih mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. Naglasak je na programima Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) koji je vrijedan 5,203 milijardi eura i Integriranom teritorijalnom programu 2021.-2027. (ITP) koji je vrijedan 1,569 milijardi eura. Na događanjima se predstavljaju i projekti industrijske tranzicije, urbanog razvoja te mogućnosti sufinanciranja projekata, ali i iskustva dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova.

Sljedeći informativni događaj „EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.“ održat će se u utorak, 4. travnja, u Karlovcu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!