LIPIK: Na uskršnjoj izložbi predstavljena unikatnost drvenih pisanica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Multikulturalnom centru u Lipiku 30. ožujka je održana izložba unikatnih uskršnjih pisanica koju je kreirao majstor Pero Antunović, poznat po svojim radovima koji su izuzetno jedinstveni po teksturi i pričama koje kriju u sebi. Pisanice su rađene od drveta iz stoljetnog perivoja grada Lipika, što je dodatno naglasilo njihovu jedinstvenost.

Majstor Pero Antunović je stolar po struci i istinski zaljubljenik u drvo. On je vjerojatno jedini koji u svojoj radionici obrađuje čak 60 vrsta domaćeg drva. Izradom drvenih pisanica počeo je prije sedam godina, kada je sam izradio i svoj drveni tokarski stroj (strug). Za izradu pisanica koristi komade drveta koji imaju određene anomalije u strukturi i boji, te se na taj način dobiva prirodno oslikana pisanica koja je neponovljivi uradak prirode. Kombinirajući različite presjeke, veličine i formu jajeta, beskrajno je izvor novih i unikatnih komada.
Drvene pisanice dio su artističkog projekta pod nazivom “Novi život drva (stabla)”. Ovim projektom se nastoji osmisliti što više drvenih predmeta ukrasno-uporabne namjene koji u isto vrijeme omogućuju umjetnički izričaj i umjetničku vrijednost. Na taj način udahnjuje se “novi život” prethodno posječenom drvetu (stablu).

Izložba je bila prilika da se ljubitelji umjetnosti dive ljepoti drvenih pisanica i upoznaju se s majstorom koji stoji iza njihove izrade.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!