Lovci upozoravaju: Uskoro u gradu možemo očekivati još više lisica, evo zašto!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarčani su se ponovno na gradskim ulicama počeli susretati s lisicama. Za sada je uglavnom riječ o noćnim susretima koji su nekima atrakcija, no dio građana je pomalo i zabrinut. O tome jesu li lisice opasne i zašto dolaze u grad razgovarali smo s predsjednikom županijskog Lovačkog saveza Matom Kovačevićem koji, prije svega, naglašava kako nema razloga za brigu.

– Lisica se ne treba plašiti. One neće napadati ljude, a bjesnoće nema od 2014. godine. Osim toga, lisice u gradu nisu toliko neuobičajena pojava. Sada ih je dosta manje i u urbanim i u ruralnim sredinama u odnosu na prijašnje godina. Naime, zadnjih nekoliko godina je povećan odstrel. Županijski Lovački savez donio je odluku da ćemo svi intenzivno smanjivati populaciju lisica, kao i ostalih predatora na tzv. prirodno podnošljivi broj. Prvo, to radimo da bismo mogli dobro gospodariti sa sitnom divljači. S druge strane, smanjujemo broj lisica da bi ona u svojim lovištima imala dovoljno prirodne hrane i kako ne bi ulazila u ruralne i urbane sredine – pojašnjava Kovačević. Dodaje kako se lisice u ovom trenutku ne love jer su skotne, no kako će kroz mjesec i pol do dva donijeti mlade na svijet. Kada postanu samostalne, ponovno se otvara lov.

– Čim se malo poveća populacija u određenoj sredini, one su sklone migraciji. Dakle, migriraju zbog povećanog broja lisica, ali zbog nedostatka hrane u svom okolišu. Naravno, čim su skotne, trebaju više jesti. Kad se lisica okoti, potraga za hranom će biti i intenzivnija jer treba nahraniti mala gladna usta. Tada u potragu kreću i mužjak i ženka i noću i danju. Upravo zato će pojava lisica u svibnju biti česta – kaže Kovačević.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!