Daruvarčanke „popile” zdravu kavu s vrhunskim liječnicima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

„Zdrava kava s doktorima” naziv je inicijative Udruge žena oboljelih i liječenih od raka „Nismo same” koja je upravo održana u Daruvaru. Kroz neformalno druženje i ugodan razgovor 40-ak okupljenih je imalo mogućnost od liječnika i članica Udruge dobiti odgovore na brojna pitanja koja ih muče – od dijagnoze, procesa liječenja pa sve do psihološke podrške i samog suživota s rakom. Ova inicijativa ponovno je pokazala koliko je takva vrsta razgovora važna za obje strane jer doprinosi boljoj komunikaciji, razumijevanju i izgradnji međusobnog povjerenja između samih liječnika i pacijenata.
– Kao voditeljica inicijative “Zdrava kava u Daruvaru” ženama sam objasnila osnove rizičnosti za obolijevanje od raka dojke, upoznala sam ih s mogućnostima rane dijagnostike raka dojke, kao i o osobitostima sustavnog i lokalnog liječenja. Ženama oboljelima od raka dojke, i njihovim članovima obitelji, ovakav način neformalne komunikacije daje mogućnost otvorenijeg razgovora nego li u zdravstvenim ustanovama i opširniju diskusiju o temama vezanim uz kvalitetu života oboljelih – pojasnila je voditeljica inicijative prim. dr. sc. Paula Podolski, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb. Također, zainteresirani građani imali su priliku razgovarati i s daruvarskim liječnikom Vladimirom Bartošem, dr. med., specijalistom ginekologije i opstetricije. Također, Milada Sofka, predsjednica lokalne Lige protiv raka Daruvar, podijelila je svoja osobna razmišljanja i podržala ovu veliku inicijativu Udruge Nismo same.
-Druženje je bilo jako korisno, zanimljivo i edukativno. Naše se žene teško otvaraju, ne vole pričati o bolesti. Mala smo sredina i ljudi se još uvijek, tradicionalno, srame bolesti. Mi to pokušavamo promijeniti kroz rad naše Lige protiv raka. Jedno vrijeme je to funkcioniralo, a onda je došla korona koja je učinila svoje. Zato su nama ovakve inicijative jako važne. Hvala udruzi Nismo same što je uvrstila Daruvar u projekt – kazala je Sofka.
Podsjetimo, Udruga Nismo same u sklopu svog EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, u 15 gradova diljem Hrvatske, provodi inicijativu „zdrave kave s doktorima“ koja za glavni cilj ima pružati ključne informacije, educirati i povećati svijest građana o važnosti prevencije te promovirati zdravlje. „Zdrava kava s doktorima“ do sada se održala u 10 gradova diljem Hrvatske na kojima je prisustvovalo više od 500 sudionika, a sljedeća se održava 8. svibnja u Osijeku.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!