Mađari dobili vlastiti kutak u pakračkoj knjižnici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U sklopu ovogodišnjeg Tjedna cjeloživotnog učenja u četvrtak, 20. travnja točno u podne upriličeno je svečano otvorenje mađarskog kutka u Gradskoj knjižnici Pakrac.

„Mađarski kutak zamišljen je kao prostor u kojemu će svi zainteresirani korisnici, a posebice pripadnici mađarske nacionalne manjine, moći pronaći knjige, publikacije i materijale vezane uz Mađare, njihovu povijest i djelovanje unutar Republike Hrvatske.“, istaknula je ovom prigodom ravnateljica pakračke knjižnice Monika Lucić Fider. Ona je dodala i to kako je ova suradnja s pakračkim Mađarima logičan nastavak onoga što Gradska knjižnica, Muzej grada Pakraca i Osnovna glazbena škola Pakrac već niz godina rade, a to je zajednički rad na organizaciji manifestacije „Tragom Jankovića“.

S njom se složila i Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca naglasivši izvrsnu suradnju s Društvom Mađara Pakraca. Ona je na ovaj događaj dovela i članove Udruge slijepih i slabovidnih osoba Pakrac-Lipik kako bi i njima približili mađarsku kulturu na području Pakraca i Lipika.

„Otvorenjem ovog kutka, našim sugrađanima želimo prikazati još jedan dio mađarske kulture, odnosno mađarske književnosti.“, naglasio je predsjednik Društva Mađara Pakrac Josip Fa. Događaju su ujedno prisustvovali i brojni pripadnici ove lokalne mađarske udruge.

Također, moramo istaknuti i to kako se među literaturom, koja nije samo dio fonda knjižnice, nalaze i knjige koje su donirali Josipa Fa i Rebeka Toth, a tu se nalaze i vrijedne knjige koje datiraju iz 19. stoljeća, koje je ovom prigodom poklonila članica Društva Mađara Margita Džambas. Naravno, u kutku se nalazi i knjiga „Mađari u pakračkom kraju“, autora Duška Kličeka.

Tjednom cjeloživotnog učenja na području Požeško-slavonske županije koordinira Pučko otvoreno učilište Obris čija je ravnateljica, Jadranka Krmpotić, ovom prilikom kazala kako su i oni željeli doprinijeti ovom događaju tako što su donijeli slova učinjena od slame koja kad se poslože ispisuju „mađarski kutak“.

S obzirom na to da je ovo ipak bio i događaj posvećen književnosti, stipendistica mađarske Vlade Rebeka Toth pročitala je pjesmu Attila Józsefa koji je bio jedan od najpoznatijih mađarskih pjesnika 20. stoljeća i na čiji se rođendan (11. travnja) obilježava Dan mađarske poezije.

Događaj su svojim nastupima uveličali Gabrijela Savi i Dina Moulis, učenici OGŠ Pakrac te njihova profesorica Tea Silađi. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!