Čazma je povukla europski novac i postala ekološki biser središnje Hrvatske

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Krenule su pripreme za novu, drugu po redu, kupališnu sezonu na prvom hrvatskom biološkom bazenu, onom u Čazmi. Riječ je o projektu koji je realiziran u sklopu europskog programa Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kuna, koji je dovršen lani.

– U tijeku su radovi na bazenu, otklanjaju se nedostaci koje smo primijetili s izvođačima radova nakon prošle kupališne sezone – kaže gradonačelnik Dinko Pirak koji je zadovoljan velikim interesom posjetitelja i svojih sugrađana za ekološkim načinom života.

Čazmanski bazen poseban je po tome što se za čišćenje vode ne koriste nikakve kemikalije, poput klora. Umjesto toga, za održavanje čistoće i kvalitete, koriste se biljke i mikroorganizmi. Najbliži takav bazen nalazi se u Sloveniji pa ne čudi da su na čazmansko kupalište već prošle sezone, nakon otvorenja, dolazili posjetitelji iz čitave Hrvatske i šire.

-Biološki bazen samo je jedan od desetak ekoloških projekata koji smo realizirali kroz Čazma Naturu, čime smo se pretvorili u središte zelenog turizma na području Bjelovarsko-bilogorske županije – ističu u Gradu Čazmi.

Još jedna ekološko-turistička atrakcija koja je realizirana u sklopu ove europske priče jest i jedinstvena povišena šetnica kroz drevna moslavačka stabla u zelenom kutku poznatom pod nazivom Medjame. Riječ je o nekadašnjem koritu rijeke Česme, a s nove šetnice pruža se uvid u bogat i raznolik biljni i životinjski svijet uz jednu od najljepših hrvatskih rijeka.

Posebnu atrakciju za sve ljubitelje prirode predstavlja i poučno-tematska pješačka staza „Dolina Česme“ koja se proteže u duljini od 12,5 kilometara, na potezu od Vustja do Siščana. Ona prati tok Česme, a duž ove jedinstvene staze izgrađeni su u sklopu spomenutog projekta brojna odmorišta i vidikovci.

-Zanimljivo je da se staza cijelom dužinom nalazi u području Nature 2000. Njegova posebnost je izuzetna biološka raznolikost, bogatstvo flore i faune te izuzetan krajolik – kažu u Gradu.

Dodatna prednost za posjetitelje jest i to da se u blizini nalazi Javna ustanova za zaštitu prirode s brojnim dodatnim sadržajima i aktivnostima, poput promatranja ptica.

U sklopu Čazma Nature realiziran je i niz drugih projekata, poput uređenja arboretuma u tamošnjoj osnovnoj školi, opremanja kabineta i učionica, grad je donio novi multifunkcionalni centar, kao i zelenu tržnicu u srcu grada.

Projekt Čazma Natura svojevrsna je kruna nastojanja da se taj dio Bjelovarsko-bilogorske županije pretvori u prepoznatljivo ekološko odredište. Osim glavnog preduvjeta, a to su netaknuta priroda te bogata flora i fauna, tu su i drugi elementi, poput brojnih ekoloških poljoprivrednih proizvođača te sve većeg broja iznajmljivača objekata za odmor.

Ne treba zaboraviti niti manifestacije, među kojima je jedna od poznatijih Eko-sajam koji već gotovo cijelo desetljeće u srcu Moslavine okuplja ekološke proizvođače iz čitave Hrvatske i šire. Svakoga rujna tako Čazmanci i njihovi gosti iz drugih hrvatskih krajeva imaju priliku kušati i kupiti najbolje od onoga što nudi domaća ekološka poljoprivreda.

U Čazmi su svjesni važnosti promicanja ekoloških vrijednosti pa je za pretpostaviti kako novih projekata kojima je cilj očuvati okoliš i stvoriti uvjet za zdraviji i sretan život ondje neće nedostajati niti u budućnosti.

Foto: Grad Čazma


PODIJELI S PRIJATELJIMA!