Odabrane najbolje konjske salame, poslastice po kojoj je poznat pakrački kraj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U organizaciji Zajednice Talijana „Liberta“ Ploštine i Udruge proizvođača talijanske konjske salame – izvorno Ploštine u subotu, 14. svibnja u Ploštinama je održano tradicionalno natjecanje u ocjenjivanju kvalitete talijanske konjske salame.

Dvadeset i šest proizvođača se natjecalo u dvije kategorije: I. mali proizvođači i II. veliki proizvođači. Članovi komisije ocjenjivali su izgled piketa, okus, boju, miris, masnoću, zrelost te naknadni okus, a na osnovu svega toga su izabrali one najbolje.

U kategoriji malih proizvođača, prvo mjesto osvojio je Davor Sabo, dok je drugo mjesto pripalo Marijeti Digalo, a treće mjesto zauzeo je Zlatko Bukvić.

U konkurenciji velikih proizvođača, najbolju konjsku salamu proizveo je Ernest Sabo, dok je drugo mjesto osvojio Davor Bukvić, a treće mjesto osvojio je Bruno Bruneta.

Članovi Zajednice Talijana “Liberta” Ploštine i Udruge proizvođača talijanske konjske salame već godinama vrijedno rade na očuvanju tradicijskih vrijednosti, kulture i običaja talijanske nacionalne manjine. Njihov je rad ovom prigodom pohvalio predsjednik pakračkog Gradskog vijeća, Miroslav Ivančić. Predsjednica Zajednice Talijana, Olivera Bina, također je izrazila zahvalu proizvođačima na sudjelovanju u ovogodišnjem natjecanju.

Nakon proglašenja pobjednika, održan je i umjetnički program u kojem su nastupili članovi Folklorne skupine Usmev i glazbenici Češke Besede iz Prekopakra te mali plesači Zajednice Talijana Lipik. Ova kulturna manifestacija dodatno je obogatila događaj i pružila priliku da se zajednica okupi i uživa u tradicionalnoj glazbi i plesu.

Natjecanje u ocjenjivanju kvalitete talijanske konjske salame pokazalo je koliko su proizvođači posvećeni očuvanju visokih standarda i autentičnog okusa ove tradicionalne talijanske delicije. Njihov trud i predanost svakako treba istaknuti kao primjer očuvanja kulturne baštine i gastronomskog nasljeđa. (mk)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!