Predstavnici dviju županija žele istražiti svoje geotermalne potencijale

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U maloj vijećnici lipičke Gradske uprave 15. svibnja je održan sastanak na kojem su uz domaćina, gradonačelnika Vinka Kasanu i njegove suradnike, prisustvovali čelnici Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije, Antonija Jozić i Marko Marušić, te Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON-a Hrvatska. Glavna tema razgovora bilo je istraživanje i eksploatacija geotermalnih voda na području Lipika. Sastanku je nazočio i Zvonko Novokmet, direktor tvrtke Izvori Lipika d.o.o., koja je osnovana s ciljem provođenja ovih aktivnosti.

Na sastanku je bilo govora o mogućnostima suradnje i razvoja projekata temeljenih na obnovljivim izvorima energije, a razgovor je protekao u izuzetno ugodnoj atmosferi. Predsjednik Uprave E.ON-a Hrvatska, gospodin Andreas Rörig, sa svojim suradnicima pokazao je veliki interes za suradnjom s obje spomenute županije i lokalnom samoupravom, posebno s Gradom Lipikom, te je prepoznao potencijal geotermalne energije koji je prikazan i predstavljen.

Naglašeno je kako su geotermalni projekti vrlo zahtjevni, kako financijski tako i vremenski, te je teško pronaći investitore koji bi se upustili u ovakav poduhvat. Stoga je prisutnost predstavnika tako značajne i velike tvrtke poput E.ON-a još više dobila na važnosti. Na sastanku su pohvaljeni gradonačelnik Kasana i direktor Novokmet, kao  i njihovi suradnici, za dosadašnju pripremu cjelokupnog projekta i hodograma prema kojem se svaki investitor može ravnati u svakom trenutku.

Značajna prilika za lokalni razvoj

Geotermalna energija predstavlja značajnu priliku za naš kraj, nudeći održivu i ekološki prihvatljivu alternativu tradicionalnim izvorima energije. U suradnji s E.ON-om, Požeško-slavonskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom te Gradom Lipikom, istraživanje i korištenje geotermalnih voda moglo bi postati stvarnost, donoseći brojne koristi lokalnoj zajednici i doprinoseći općim ciljevima energetske tranzicije.

Sastanak je zaključen pozitivnim tonom, pri čemu su svi sudionici izrazili svoju posvećenost daljnjoj suradnji i naglasili važnost iskorištavanja obnovljivih izvora energije za dugoročni razvoj i prosperitet. Sljedeći koraci uključivat će detaljno planiranje, provedbu studija izvedivosti te aktivno traženje potencijalnih investitora koji prepoznaju potencijal geotermalne energije u Lipiku, pri čemu uključivanje stručnjaka iz E.ON-a pruža vrijedan izvor znanja i iskustva koji će pomoći u uspješnoj implementaciji projekta.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!