[FOTO] Društvo Mađara Pakrac proslavilo Dan Mađara uz bogat kulturni program

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Obilježavanje Dana Mađara u Pakracu održano je na svečanosti koju je organiziralo Društvo Mađara Pakrac. Događaj je održan 20. svibnja u prostoru Hrvatskog doma “dr. Franjo Tuđman”, a na samom početku prisutne je pozdravio Josip Fa, predsjednik Društva Mađara Pakrac.

On je naglasio da su članovi njihove udruge redoviti sudionici različitih gradskih i okolnih manifestacija diljem Slavonije i na njima predstavljaju mađarske običaje i tradiciju. Gradonačelnica Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević ovom je prigodom pohvalila rad Društva Mađara i istaknula njihovu aktivnost u društvenom i gradskom životu. Također, naglasila je da su možda najmanji po broju, ali da su najveći srcem.

Gradonačelnica je također zahvalila gostima iz Cseprega i podsjetila prisutne na povijesnu poveznicu između Cseprega i Pakraca. Naime, oba su se grada tijekom 18. i 19. stoljeća, zajedno s Daruvarom i Lipikom, nalazila u posjedu grofovske obitelji Janković. Na svečanosti su se obratili i Oliver Matijević, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske te gradonačelnik Cseprega Zoltan Horvat i predsjednica hrvatske samouprave Cseprega Maria Kraly. Matijević je pohvalio trud predsjednika Društva Mađara Pakrac i istaknuo da je unatoč malom broju Mađara u Pakracu, njihova udruga jedna od najaktivnijih na tom području.

U kulturno umjetničkom ili gastronomskom djelu programa sudjelovale su članice vokalnog sastava Hungarike Zajednice Mađara Daruvar, predstavnici Zajednice Mađara Virovitičko podravske županije, Mađarskog KUD Vinkovci te njihova zbora Zlatni klas, kao i predstavnici mađarskih udruga pristiglih iz Osječko-baranjske županije. Naravno, bili su tu i članice ženske pjevačke skupine KPD „Sloga“ Pakrac, članovi Češke Besede Doljani te predstavnici Zajednice Talijana „Liberta“ Ploštine. (mk)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!