Grad Pakrac osigurao novčana sredstva za poduzetnike i udruge!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U prostorijama gradske vijećnice u Pakracu, 22. svibnja je održana svečanost potpisivanja ugovora za dodjelu poticaja u okviru prvog kruga “Programa poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva za 2023. godinu” na području grada. Ukupno je dodijeljeno 19 ugovora u vrijednosti od gotovo 22.400 eura.

Program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva u Pakracu obuhvaća šest različitih mjera namijenjenih poticanju poduzetnika. Te mjere uključuju poticaje za zapošljavanje, poticaje za pokretanje registrirane djelatnosti, sufinanciranje ulaganja u opremu, troškove zakupa poslovnog prostora, unapređenje i prilagodbu poslovnog prostora, te ulaganje u inovacije i patente, izjavila je Zrna Garača, ravnateljica Lokalne razvojne agencije “PA-KRA”.

Ove godine, u programu poticaja postoje i neke nove mogućnosti. Sada je moguće sufinancirati nabavku opreme, uređaja i dugoročne materijalne imovine koja je povezana s tranzicijom u korištenju energenata u poslovnim procesima, naglasila je gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević.

U prvom krugu dodjele poticaja zaprimljeno je ukupno 20 zahtjeva. Jedan od tih zahtjeva odnosi se na prethodnu suglasnost za uređenje poslovnog prostora, a poticaj će mu biti dodijeljen nakon završetka uređenja.

Drugi krug prijava za dodjelu poticaja otvoren je od 19. svibnja do 19. lipnja. Ova prilika omogućava poduzetnicima da iskoriste mogućnost i apliciraju za poticaje koji će im pomoći u daljnjem razvoju i unaprjeđenju njihovih poslovnih aktivnosti.

Također, u prostorijama vijećnice održano je potpisivanje ugovora za prijavljene projekte udruga s područja Pakraca. Grad Pakrac je u ovogodišnjem proračunu osigurao ukupan iznos od gotovo 263.300 eura za projekte i rad udruga na tom području.

Najveći dio sredstava, gotovo 183.000 eura, raspoređen je putem javnih poziva, dok je 5 posto sredstava namijenjeno za sufinanciranje projekata udruga prema odluci gradonačelnice. Sportska zajednica provela je javni poziv kojim je osigurano 107.000 eura za financiran je 18 sportskih udruga.

U području tehničke kulture sufinancirana su dva projekta ukupne vrijednosti od 1.300 eura. Udruge proizašle iz Domovinskog rata dobile su sufinanciranje za devet projekata u iznosu od 14.600 eura. Također, sufinancirano je 15 projekata za ostale djelatnosti udruga, čija je ukupna vrijednost iznosila 11.700 eura.

Natječaj za manifestacije i sufinanciranje obveznih doprinosa otvoren je tijekom cijele godine. Do sada je sufinanciran obvezni doprinos za zaposlene u tri udruge i 10 projekata sudjelovanja i organizacije.

Gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je važnost podrške udrugama i njihovom doprinosu lokalnoj zajednici. Sredstva koja su osigurana u proračunu omogućavaju provedbu raznolikih projekata i aktivnosti koje doprinose razvoju kulture, sporta, tehničke kulture te pružaju podršku udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.

Potpisivanje ugovora za dodjelu poticaja poduzetnicima i projekata udruga svjedoči o neprekidnoj potpori Grada Pakraca u razvoju gospodarstva i jačanju civilnog društva. Očekuje se da će ovi poticaji i sufinanciranja pružiti potrebnu podršku poduzetnicima i udrugama te doprinijeti daljnjem napretku i prosperitetu grada.

Drugi krug prijava za dodjelu poticaja otvoren je do 19. lipnja, stoga poduzetnici i udruge imaju priliku iskoristiti tu mogućnost i aplicirati za financijsku potporu koja će im pomoći u ostvarivanju njihovih ciljeva i razvoju njihovih projekata. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!