Lonjsko polje dom je tajanstvenim crnim rodama, ali i drugim rijetkim vrstama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Za razliku od bijele rode, koju u ovo doba godine možemo vidjeti na stupovima javne rasvjete i krovovima u skoro svakom mjestu u kontinentalnoj Hrvatskoj, njezina crna „sestra“ rjeđe se viđa jer živi u šumi. Jedno od njezinih prirodnih staništa jest i jedan od najljepših hrvatskih parkova prirode Lonjsko polje.

-Crna roda je ptica drugačijeg ponašanja od bijele rode. Prvenstveno jer gnijezdi u šumama, dok bijela roda gnijezdi u naseljima blizu čovjeka. Zbog toga je puno teže reći koliko postoji gnijezda crne rode na području Lonjskog polja. Djelatnici svake godine provode monitoring, odnosno praćenje stanja crne rode, no zbog biologije i ekologije vrste, crna roda gotovo svake godine mijenja pozicije za gniježđenje, odnosno na isto se gnijezdo ne vraća svake godine. I upravo je to još jedan razlog zbog kojeg ne možemo pratiti točnu brojnost parova crne rode – tumači Arijana Jurić, stručna suradnica u PP Lonjsko polje.

Iako im ne znaju točan broj, crne rode u tom su dijelu Hrvatske ipak češća pojava nego drugdje pa im je lani u Lonjskom polju posvećen i poseban posjetiteljski centar – Crna roda Osekovo.

Crne rode po mnogočemu su tajanstvene

 

-Crne rode obitavaju u šumama oko Osekova, a vrlo često ih se može vidjeti kako se hrane u materijal grabama u Osekovom polju. Upravo nam je to bio jedan od razloga zašto smo odlučili naš novi posjetiteljski centar tako i nazvati, Crna roda Osekovo. Centar možete obilaziti u sva godišnja doba, na interaktivan i zanimljiv način – kaže naša sugovornica, dodajući kako vanjski dio centra posjetitelji vrlo rado koriste za druženja nakon šetnje i piknik, a u tamošnjoj dvorani mogu poslušati i edukativna predavanja te pogledati prikaz dinamike plavljenja. Ondje je i suvenirnica s različitim suvenirima na kojima su motivi tog zaštićenog područja.

Inače, crne rode u Hrvatskoj su zaštićena vrsta. Zbog spomenute skrovitosti i života u šumi, ljudi ne znaju toliko o njihovom životu kao što to znaju za bijele rode. Također su ptice selice, ali ono što ih još razlikuje jest to da se iz toplijih krajeva vraćaju nešto ranije nego bijele rode, a odlaze na jug nešto kasnije od bijelih roda.

Njihovom spasu i zaštiti možemo pridonijeti svi, kažu u Lonjskom Polju.

-Prvenstveno širenjem svijesti o ovoj vrsti, koja je strogo zaštićena i ciljna vrsta ekološke mreže. Potom, osvještavanjem da zaštitom staništa za gniježđenje i hranjenje, štitimo vrstu. Dakle, zaštitom starih šuma u kojima gnijezde crne rode, ujedno štitimo rode. Isto tako, štitimo ih restauracijom staništa za hranjenje. Sve su to aktivne mjere upravljanja zaštićenim područjem, u suradnji s dionicima (korisnicima) područja – kaže Jurić.

Osim crnih roda, na području Lonjskog polja živi i puno drugih strogo zaštićenih vrsta. Od ptica to su, primjerice, bijela roda, orao štekavac, žličarka. Od ostalih skupina životinja, tu su sisavci, poput vidre i šišmiša. Zatim gmazovi, barska kornjača, pa vodozemci itd.

-Lonjsko polje je i dio ekološke mreže Natura2000 i samim time postoje vrste i staništa koja su ciljna za ekološku mrežu. Dakle, na nama je da ih očuvamo, održimo i zaštitimo za budućnost – zaključuje naša sugovornica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!