Svečana sjednica: Županija napreduje velikim koracima! Ulaže se u zdravstvo, školstvo, poljoprivredu…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska županija danas slavi 30. rođendan. Stoga je u bjelovarskom Domu kulture održana svečana sjednica Županijske skupštine. 

Domaćin, župan Marko Marušić ugostio je brojne uvažene goste i građane, a među njima i premijera Andreja Plenkovića, ministricu turizma i sporta Nikolinu Brnjac, Osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, Požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić, Virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, Koprivničko-križevačkog župana Darka Korena, Brodsko-posavskog župana Danijela Marušića, gradonačelnika Grubišnog Polja Zlatka Mađeruha koji je ujedno i izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, general Mladen Markač i brojni drugi.

Prisjećanje na Tihomira Trnskog

-Hvala svim gostima koji su došli, posebno premijeru Plenkoviću koji uvijek nađe vremena za našu županiju. Danas obilježavamo veliku obljetnicu, velikih 30 godina. Znam da bi u ovoj prigodi trebalo pogledati malo unatrag i osvrnuti se na put koji je pređen u ovih 30 godina jer ostvarena postignuća to neupitno zaslužuju. No, ja to ipak neću učiniti jer sam te 1993. godine, kada je osnovana naša županija, imao tek devet godina i mislim da nije primjereno da govorim o vremenu kojeg se malo sjećam. Ostavit ću to onima koji duže pamte i koji su bili aktivni sudionici toga vremena. Meni osobno u pamćenje se posebno urezalo ime prvog župana ove županije, pokojnog Tihomira Trnskog, o kojem baš svi govore s velikim poštovanjem i biranim riječima. Bio sam dijete kada je poginuo ali danas s ovim iskustvom mogu reći da je uistinu bio vizionar i čovjek koji je živio ispred svoga vremena. U samo 13 mjeseci, koliko je vodio županiju, ostavio je dubok i neizbrisiv trag zbog kojeg ćemo ga uvijek pamtiti – istaknuo je župan Marušić te se osvrnuo na posljednje dvije godine, razdoblje u kojem vodi Županiju. 

Županija je bila u teškoj situaciji

-U trenutku preuzimanja kormila županija se nalazila u nimalo dobrom financijskom stanju. Započeti su skupi projekti i stvorene obveze za koje u proračunu nisu bila osigurana sredstva. Tih mjeseci i sam sebi sam dosadio iznošenjem sumornih podataka o dubiozama koje treba premostiti, od dospjelih dugovanja do kreditne prezaduženosti koja je bila čak dvostruko veća od zakonom dopuštene. Nije bilo lako funkcionirati u takvom stanju, ali korak po korak, dan po dan, nekako smo uspjeli balansirati – rekao je župan Marušić i nastavlja. 

-Iako smo smanjili troškove gdje god se moglo, to nam nije bilo dovoljno pa smo morali smanjiti davanja i rezati planirane potpore gotovo svima. To nisu bili nimalo popularni potezi, ali drugog rješenja nije bilo. U takvim okolnostima teško je planirati bilo kakve razvojne projekte jer se borite održati glavu iznad vode i nemate prostora za investicije. Pravi izazovi su bili dovršiti započete projekte poput Glazbene škole i naravno nove bolnice za koju nam je veliku podršku pružila naša Vlada. I stoga ovom prilikom još jednom veliko hvala vama poštovani predsjedniče Vlade na razumijevanju i pomoći koju ste nam pružili preuzimajući otplatu kredita za izgradnju bolnice i osiguravajući sredstva za njezino opremanje. Time ste nam ne samo puno pomogli, nego ste faktički spasili naše zdravstvene ustanove – kazao je župan Marušić i nastavlja. 

Osigurana sredstva za bolnicu

-Podsjetit ću da je cjelokupan iznos decentraliziranih sredstava za funkcioniranje svih pet naših zdravstvenih ustanova trebao ići za otplatu kredita za bolnicu. I to čak ne bi bilo ni dovoljno jer su godišnji anuiteti iznosili 17, a ukopno dobivena sredstva DEC-a niti 15 milijuna kuna. Dakle da smo sva ta sredstva dali za otplatu, naše zdravstvene ustanove, a to su bolnica u Bjelovaru i ona specijalna u Daruvaru, Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo bili bi prisiljeni raditi bez lipe decentraliziranih sredstava i to bi bio potpuni kolaps našeg zdravstvenog sustava. Zahvaljujući Vama to se srećom nije dogodilo i na tome Vam još jednom velika hvala – naglasio je župan Marušić te se još dotaknuo je zdravstva. 

28 novih liječnika

-Zdravstvo je zasigurno područje na kojem smo u ovom razdoblju najviše napravili, a ono što nas čini posebno zadovoljnim je činjenica da je u 2022. godini u našu županiju stiglo čak 28 novih liječnika. U ovoj 2023. njih još 13 i to su podaci na koje smo ponosni. Zadovoljni smo i ponosni i na činjenicu da smo uspjeli osigurati liječnike u ambulantama u kojima ih godinama nije bilo. Dolazak novih liječnika na najbolji način potvrđuje da ima smisla sve ovo što radimo kroz ulaganja u objekte i opremu te provedbu mjera koje kreiramo, od potpora liječnicima za stambene kredite i podstanarstvo do potpora za stručno usavršavanje i doškolovavanje kako liječnika tako i medicinskih sestara – kazao je župan Marušić i nastavlja.

Brojna ulaganja

-U vremenu iza nas ostvarena su značajna ulaganja i to u Dom zdravlja nešto više od 610 tisuća eura, obnovljeno krovište na ispostavi u Garešnici, adaptirana stomatologija u Bjelovaru i nabavljena vozila za patronažnu službu. U Zavodu za hitnu medicinu ulaganja su iznosila 74 tisuće eura, u Zavod za javno zdravstvo 135 tisuća eura, u Daruvarskim toplicama 470 tisuća eura. Kad spominjem Toplice moram istaknuti i ono što je tamo najvažnije, a to je prijavljeni projekt unaprjeđenja ponude lječilišnog i wellness turizma kroz razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti ukupno vrijedan čak 17 milijuna eura. Ne smijem zaboraviti ni ulaganja u bjelovarsku bolnicu koju sam već spominjao. Tamo u ovoj godini planiramo opremiti veći dio novoizgrađene zgrade u kojoj se nalaze kirurške sale i svi kirurški stacionari te odjel anestezije, reanimacije i intenzivne medicine s centralnom sterilizacijom. Ukupna vrijednost iznosi 6,6 milijuna eura. Već smo nabavili 128-slojni CT kakav imaju još samo Zagreb i Split vrijedan 500 tisuća eura, a koji omogućuje niz novih pretraga koje pacijenti dosad nisu mogli obavljati. Kupljen je i novi oftalmološki uređaj za uklanjanje sive mrene vrijedan 100 tisuća eura te novi mobilni RTG uređaj za operacijske sale i novi UZV uređaj za ginekologiju. Dakle radimo i ulažemo maksimalno koliko možemo sukladno našim mogućnostima. Naš je cilj podići kvalitetu zdravstvene zaštite maših građana i to kroz poboljšanje zdravstvenih usluga i stvaranje boljih uvjeta rada za naše zdravstvene djelatnike. To je cilj kojem težimo i u tome ćemo ustrajati – naglasio je župan Marušić i nastavlja.

Školstvo i dvorane na viši nivo

-Značajno se radi i ulaže i na području obrazovanja. Od onih najvažnijih projekata, osim dovršetka Glazbene škole u Bjelovaru koju sam već spomenuo, istaknut ću još i dovršenu obnovu Osnovne škole Rovišće te obnovu i rekonstrukciju Područne škole Šandrovac. Pred nama je rekonstrukcija Područne škole Palešnik i dogradnja vrtića u sklopu Osnovne škole Sirač. Sa zadovoljstvom ću spomenuti još dva projekta, a to su dovršetak davno započetih Školsko-sportskih dvorana u Velikoj Pisanici i Hercegovcu. One su dio bremenitog naslijeđa s kojim se borimo i koje postupno rješavamo. Dvorana u Pisanici je već praktički uporabljiva, a onu u Hercegovcu ćemo dovršit u fazama i to se može smatrati uspjehom s obzirom na to da se na njihov dovršetak čeka već više od 12 godina – priča župan Marušić i dodaje.

Velike aktivnosti u poljoprivredi

-Mi smo u dobroj mjeri poljoprivredna županija pa i na tom području bilježimo značajne aktivnosti. U 2022. godinu na potpore našim poljoprivrednicima isplatili smo ukupno 370 tisuća eura. Uz subvencioniranje kamate na kredite za proljetnu sjetvu našim poljoprivrednicima pomažemo kroz 11 mjera za ukupno 18 namjena i za sve to u proračunu za ovu godinu imamo planirano 450 tisuća eura. Uveli smo praksu da mjere kreiramo u dogovoru s poljoprivrednicima i to se pokazalo punim pogotkom jer smo zahvaljujući tome povećali iskoristivost mjera – kaže župan Marušić i nastavlja

Turizam sve važniji

-Važno područje za naš brži razvoj je i područje turizma za koji naša županija ima značajan potencijal i zato su naše aktivnosti usmjerene upravo na to da povećamo korištenje tih potencijala i omogućimo brži razvoj turizma. Priliku vidimo u daljnjem razvoju lječilišnog turizma te pokretanju ciklo turizma za koji smo pokrenuli projekt vrijedan više desetaka milijuna eura u kojem planiramo urediti biciklističku stazu sa popratnim sadržajima u koridoru stare pruge Bjelovar – Garešnica u dužini od 80-tak kilometara. Za taj projekt dobili smo gotovo 320 tisuća eura za projektnu dokumentaciju i to se već radi. Staza će povezati tri grada i šest općina i zasigurno će otvoriti velike mogućnosti za razvoj turizma i poduzetništva. Osim toga kako ste mogli vidjeti i na ovom kratkom filmu podupiremo i privatne iznajmljivače kuća za odmor kojih je na području županije iz godine u godinu sve više. Upravo taj podatak najbolje govori o turističkom potencijalu koji ova županija ima i mi ga planiramo više koristiti – istaknuo je župan Marušić. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!