Državni inspektorat se oglasio o divljem deponiju, mještani ljuti: Smeće se gura ‘pod tepih’!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Državni inspektorat očitovao se o slučaju divljeg odlagališta u Đulovcu, o kojem smo izvijestili prije nekoliko dana. Iako su nam tamošnji mještani kazali kako su o deponiji koja se nalazi u neposrednoj blizini dječjeg vrtića i škole obavijestili Državni inspektorat, ondje kažu kako nisu zaprimili službenu predstavku.

-Do Vašega upita inspekcija zaštite okoliša nije zaprimila predstavku koja bi se odnosila na temu Vašega upita. Sukladno odredbi članka 136. stavka 5. Zakona o gospodarenju otpadom predstavka je proslijeđena na nadležno postupanje komunalnom redarstvu Općine Đulovac – stoji u službenom odgovoru Državnog inspektorata na naš upit.

Kako doznajemo od mještana, od našeg posljednjeg članka o odlagalištu (možete ga pročitati OVDJE) problem i dalje nije riješen.

-Općina je nakon pisanja portala Klikni.hr intervenirala na način da je smeće na ilegalnom deponiju jednostavno zatrpala zemljom, što je protivno Zakonu o gospodarenju otpadom i opasno je za zdravlje ljudi. Pogotovo djece, koja u neposrednoj blizini idu u školu i vrtić. Tko zna što se sve zbog toliko smeća može naći u podzemnim vodama! Očekivali smo da će otpad biti odvezen na neku drugu, za to odgovarajuću lokaciju. No, općinska vlast je očito odlučila problem pomesti pod tepih – priča nam mještanin koji je želio ostati anoniman (podaci poznati redakciji) i koji nam je poslao fotografije trenutnog stanja za deponiju.

Načelnik Općine Đulovac Anđelko Kolić kaže kako je tvrdnja njegova sumještanina samo djelomično točna.

-Istina je da je zatrpan dio otpada, ali riječ je samo o građevinskom otpadu. Ostali otpad, koji se može odvojiti, poput plastike, stakla i tekstila, je natrpan u kontejnere i taj je otpad zbrinuo Darkom – uvjerava Kolić.

Dodaje kako je upitno koliko je i to bilo od koristi, s obzirom da su nesavjesni građani već počeli ponovno donositi vreće sa smećem na istu, djelomično očišćenu lokaciju.

-Nitko od nas ne želi kažnjavati građane, no morat ćemo ponovno postaviti kameru na to mjestu kako bismo vidjeli tko ostavlja smeće. Kamera je već bila ondje, ali ju je netko otuđio, o čemu smo izvijestili policiju. Teško je ljudima objasniti da to nije mjesto za smeće i da moraju odlagati otpad u posebne spremnike – kaže Kolić koji se, kaže, nada da će se situacija promijeniti na bolje nakon što ovih dana mještani dobiju vlastite spremnike za odvajanje otpada.

Jesu li u pravu mještani, koji tvrde da otpad nije smio biti zakopan, ili načelnik koji tvrdi da u tome nema ništa sporno, pitali smo ponovno u Državnom inspektoratu, a odgovor ćemo objaviti čim stigne.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!