Žigić vir, kultno mjesto na kojem je uhvaćen drugi najteži tolstolobik na svijetu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NARTA – Općina Štefanje može se pohvaliti s dvije vanserijske ribolovno turističke lokacije, koje se nalaze podno naselja Narta. To su Pajin vir i stara Česma. Brigu o staroj Česmi – Žigić viru, starom toku rijeke Česme, vodi ŠRD Amur Narta, društvo osnovao 1977. godine.

Zahvaljujući poduzetnom vodstvu društva posljednjih godina stara Česma, njena oko dva hektara površine, pretvorena su u vrhunsku ribolovno-turističku destinaciju, na koju u potrazi za kapitalnim ulovima dolaze brojni ribolovci. U prilog tome najbolje govori broj prodanih dozvola, koji iz godine u godinu raste. Prošle godine prodano ih je 583, a ove godine u prva četiri mjeseca već 148.

Stara Česma i ribički dom ŠRD Amur Narta

 

-Rezultat je to dobrog gospodarenja. Svake godine stara Česma se poribi s oko 2,5 tone šarana i amura. Ribolovce na našu vodu privlači bogat riblji fond i brojni kapitalci, koji plivaju u staroj Česmi, kaže Mile Prodanić, predsjednik društva.

Svjetski rekordni ulovi

U svojim dubinama stara Česma krije razne vrste riba, od šarana, amura, bolena, klena, preko bassa, grgeča, soma, smuđa i štuke do razne bijele ribe kao što je deverika, žutooka i crvenperka. Lovljeni su u „staroj“ raritetni primjerci soma, a među najvećima je onaj od 55 kg kojeg je 12. travnja 2007. uspio savladati  Eduard Turković. U Žigić viru ima, sasvim je sigurno i daleko većih, onih stokilenih, koji trgaju sve što im ribolovci postave. Kažu u Narti da su neki još iz doba kada je ovuda rijeka Česma još tekla. Ovdje je ulovljen i aktualni hrvatski rekord tolstolobika, inače drugi ulov na svijetu, težak 74 kg, kojeg je 2010. ulovio Mario Pavić. Što se kapitalnih šarana tiče, najveći primjerak do sada je težio 15,70 kg, ali u staroj plivaju i primjerci teški 25 i 27 kg. Najveći amur ulovljen prošle godine bio je težak 15,30 kg.

 

Kapitalni ulov šarana na Staroj Česmi

Sve to privlači ribolovce iz cijele Hrvatske na obale stare Česme, ali i šaranska druženja i natjecanja u šaranskom i spin ribolovu koja organizira ŠRD Amur Narta. Sljedeće šaransko druženje u planu je u 23. do 25. lipnja. Ove godine, kako ističe predsjednik ŠRD Amur, društvo planira organizaciju prvog memorijala Zorana Smoljanovića u lovu ribe udicom na plovak u čast na svog prerano preminulog člana i vrhunskog natjecatelja, te organizaciju prvog feeder kupa.

U planu proširenje

ŠRD Amur Narta djeluje u Zajednici ŠRD Čazma. Njene ekipe sudjeluju u šaranskim natjecanjima. Čak tri ekipe šaranaša (Viktor Grine, Mario Tišljarić, Matej Duvanović, Boris Radotović i Tomislav Gulaš) uspješno nastupaju u Županijskoj šaranskoj ligi, te na brojnim šaranskim kupovima i druženjima. Lani su u Županijskoj šaranskoj ligi osvojili drugo mjesto, bili su prvaci na međužupanijskom prvenstvu, Prologic kupu i druženju u Severinu. Ove godine šaranaši će po prvi put nastupiti u Drugoj šaranskoj ligi Hrvatske u kojoj će za ekipu nastupiti Miroslav Vidiček, Darko Horvat i Tomislav Gulaš.

Prošle godine u društvo je bilo učlanjeno 108 članova svih uzrasnih kategorija. Ove godine već se učlanilo oko 85 ribolovaca. Ribolovni dani na staroj Česmi su svakog dana osim ponedjeljka koji je rezerviran za radne akcije. Noćni ribolovi su s petka na subotu i sa subote na nedjelju te praznikom. Članovi Upravnog odbora obvezno moraju odraditi radnu akciju, dok ostali članovi, sposobni za rad, plaćaju 30 eura.

Vodstvo ŠRD Amur i šaranaši društva

U društvu rade na omasovljenju, pa su donijeli odluku da kadeti i žene ne plaćaju ribolovnu dozvolu, a za djecu su lani organizirali iznimno uspješno druženje s malom školom u prirodi, koje je okupilo pedesetero djece i njihove roditelje.

-Kupili smo zemljište uz staru Česmu i planiramo proširenje Žigić vira. Planiramo asfaltirati prilazni put i parkiralište ispred našeg ribičkog doma, te urediti sanitarni čvor, kaže predsjednik Prodanić i dodaje da vjeruje da će u tome uspjeti uz podršku i pomoć Županije i općine Štefanje, čiji su im nekadašnji načelnik Ivo Emić i sadašnji Silvestar Šteković, do sada puno puta pomogli.

Spomenimo da su na čelu društva, uz predsjednika Milu Prodanića, dopredsjednik Damir Punek, tajnik Igor Katalinić, a domari Danijel Mraz i Sara Gašpar.

Na staroj Česmi postavljen je video nadzor, a ribolov za sve koji nisu članovi društva, moguć je uz plaćanje dnevne dozvole. (Siniša Slavinić/Bjelovarski list)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!