Šefica ŽUC-a Nataša Koronc ‘profućkala’ je milijune i propustila povijesnu priliku za BBŽ!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Većina gradonačelnika i načelnika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nezadovoljno je stanjem u Županijskoj upravi za ceste. U to se ovoga tjedna priliku imao uvjeriti i župan Marko Marušić na čijem je redovnom kolegiju s gradonačelnicima i načelnicima poslovanje baš te županijske tvrtke bilo jedna od glavnih tema.

Ono što je okupljene najviše zanimalo jest zašto se ŽUC BBŽ nije prijavio na natječaj kojim su za obnovu prometnica od potresa osigurani milijuni eura iz europskog Fonda solidarnosti. Iznos za prijavu nije bio ograničen, drugim riječima, na natječaju su mogla biti osigurana sredstva za neograničen broj prometnica. Prema procjenama načelnika i gradonačelnika, ŽUC BBŽ na taj je način mogao asfaltirati minimalno 80 kilometara cesta.

Svi rade, osim BBŽ

Na kolegiju s lokalnim čelnicima bila je i prozvana ravnateljica ŽUC-a Nataša Koronc koja je na ondje ponovila opravdanje izrečeno i na nedavnoj sjednici Županijske skupštine. Kaže da je prijava izostala jer prometnica oštećenih od potresa u BBŽ – nema! Dodala je i kako nije željela biti odgovorna za obnovu cesta za koje bi se naknadno moglo ispostaviti da uopće nisu oštećene u potresu.

I dok ravnateljica Koronc tvrdi da u našoj županiji oštećenih prometnica nema, u svim drugim županijama središnje Hrvatske itekako ih ima.

-Sredstva za obnovu prometnica od potresa povukle su sve županije u okruženju. Prema informacijama otprije nekoliko dana, Zagrebačka županija je osigurala 520 milijuna kuna, novac su dobile i Sisačko-moslavačka, Brodsko-posavska, Međimurska, Varaždinska županije i druge – upozorio je nedavno i na čazmanskom Gradskom vijeću tamošnji Gradonačelnik Dinko Pirak. U nastojanju da iskoriste bar dio sredstava, u Gradu Čazmi su sami odlučili poslati prijavu na natječaj.

-Odobreno nam je preko milijun eura, a  već smo asfaltirali šest kilometara – potvrdio nam je gradonačelnik Pirak. Zanimljivo, Grad Čazma je osigurao sredstva za obnovu županijskih prometnica na svom području. Iako je sama natječaj propustila, šefica ŽUC-a Koronc Gradu Čazmi je potpisala suglasnost za obnovu cesta za čije održavanje je odgovorna njezina tvrtka.

Povijesna prilika

-Jednostavno se nije smjelo dogoditi da propustimo ovaj natječaj, vjerojatno nećemo tako skoro imati priliku da povučemo toliko novca za cestovnu infrastrukturu. Napravljen je neoprostiv propust i mislim da je i županu sada jasno kako je došlo vrijeme za rekonstrukciju u ŽUC-u – rekao nam je nakon spomenutog kolegija jedan općinski načelnik.

Dodaje kako je propušteni natječaj najveća, no ne i jedina primjedba koju su lokalni čelnici imali na rad Nataše Koronc. Zamjeraju joj i neodržavanje županijskih prometnica, prestroge uvjete i previsoke namete kod izgradnje komunalne infrastrukture uz ceste u nadležnosti ŽUC-a.

-Zbog takvih stvari ŽUC i jest smanjio dug otprije dvije godine. Blagajnu kroz razne namete pune gradovi i općine, odnosno građani naše županije, dok ravnateljica i njezini suradnici sjede i ne rade apsolutno ništa. A to je gore nego da nešto naprave pa i pogriješe jer griješiti je ljudski. No, sustavno nečinjenje je neodrživo i tome netko mora stati na kraj – poručuje jedan od naših sugovornika.

S obzirom na atmosferu na posljednjem sastanku lokalnih čelnika, konkretne probleme i najnoviju afere s izgubljenim milijunima, nema dileme kako je sljedeći potez na županijskoj vlasti i Upravnom vijeću ŽUC-a. Našu sugovornici kažu kako je sam župan Marušić na skupu priznao da nije sretan zbog propuštene prilike, a no ostalo je nejasno je li prihvatio opravdanje ravnateljica Koronc. Za sada je sigurno samo jedno – gradonačelnici i načelnici odlučni su da za „profućkane“ milijune netko odgovara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!